5.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Podrška istorijskom jedinstvu protiv Inckove odluke

Na inicijativu Imperatorskog pravoslavnog palestinskog društva – odjeljenje Republika Srpska, nekoliko srpskih nevladinih organizacija iz Banjaluke i Beograda pružilo je snažnu podršku iskazanom istorijskom jedinstvu srpskih političara u Srpskoj kada je riječ o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika Valentina Incka.

U saopštenju IPPD-a se navodi da su jednoglasno donošenje zakona o neprimjenjivanju te odluke i usvajanje Zakona o dopuni Krivičnog zakonika Srpske, u kojem su predviđene kazne sve one koji izlože poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju simbole Srpske, svjedočanstvo iskrene opredeljenosti srpskih političara da po svaku cijenu brane interese srpskog naroda.

– Nevladine patriotske organizacije podržavaju napore srpskih parlamentarnih stranaka na putu očuvanja nacionalnog interesa i institucija Srpske za koje je od ključne važnosti bilo postizanje jedinstva i usklađivanje stavova. Takvo jedinstvo je neophodno kako bi se sprečilo etiketiranje Srpske da je genocidna tvorevina, a njen narod da je onaj koji čini genocid – navodi se u saopštenju.

Ističe se da je jedinstvo od istorijske važnosti za budućnost Republike Srpske i Srba.

Rukovodilac IPPD Republika Srpska Miladin Mitrović izjavio je da postignuto jedinstvo šalje ohrabrujuću poruku cijelom srpskom narodu, kao i jasne signale međunarodnoj zajednici da će se protiv agresivnog nametanja samovolje visokog predstavnika boriti u svom punom kapacitetu.

– Јedinstvo i sabornost zalog su opstanka našega naroda i očuvanja Srpske – poručuje Mitrović.

Saopštenje još potpisuju organizacije – SNP Izbor je naš – Banjaluka, Udruženje „Zavet srpskoruski“ Beograd, Rusko sabranje u Srbiji Beograd i Udruženje za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“ Beograd.

Narodna skupštine Republike Srpske juče je na posebnoj sjednici u Banjaluci po hitnom postupku usvojila Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se