18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Načelnici opština o prijetnjama Valentina Incka: Nećemo prekrečiti murale

Najavom da će naložiti uklanjanje murala posvećenih generalu Ratku Mladiću u opštinama i gradovima u Srpskoj, odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko se ponovo miješa tamo gdje mu nije mjesto i dodatno produbljuje podjele u društvu.

Ovim riječima su reagovali prvi ljudi lokalnih zajednica u kojima postoje murali sa likom generala Mladića, a poslije najave Valentina Incka da će “stati u kraj veličanju ratnih zločinaca” i da će obići sve lokacije u kojima postoje takvi murali.

Incko je rekao da je namjeravao, nakon izricanja pravosnažne presude, poslati pismo opštinskim načelnicima sa zahtjevom da se naloži uklanjanje “provokativnih murala”. Dodao je da je otišao ovih dana u Foču, gdje je namjeravao da razgovara s mladim načelnikom nakon što lično provjeri kako zaista izgleda mural posvećen Mladiću.

No, nakon šoka, grča i nevjerice, koje sam osjetio u ovom gradiću s puno velikih murala s likovima velikih ratnih zločinaca, shvatio sam da je nužno poslati SOS širom civilizovanog svijeta umjesto da molim i prizivam načelničku razboritost, kako u Foči, tako i u Kalinoviku, Nevesinju i drugdje – rekao je Incko.

Načelnik Gacka Ognjen Milinković kaže za “Glas Srpske” da ga je zatekla ovakva izjava odlazećeg visokog predstavnika koji, prema njegovom mišljenju, ovakvim izjavama samo izaziva nove podjele.

– Ja sam na poziciji načelnika od decembra i nije bilo nijedne žalbe na mural, a koliko sam upoznat, nije ih bilo ni ranije. Ja kao načelnik imam dobar odnos i s Bošnjacima u Gacku i nikad niko nije tražio da se mural ukloni – rekao je Milinković.

On dodaje da se Incko, ponovo, protivpravno miješa tamo gdje mu nije mjesto i da svojim djelovanjem samo koči dalji napredak i pomirenje.

– Naša administracija radi sve što je u našoj moći da popravimo ekonomsku situaciju u Gacku, da našu opštinu učinimo boljim mjestom za život, a onda čujemo ovako nešto. Incku bi bilo bolje da je iskoristio svoju poziciju da dovede nekog investitora iz svoje zemlje i tako na konkretan način pomogne da građani imaju bolji život i ostaju ovdje – kategoričan je Milinković.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić u izjavi za naš list ističe da neće odgovoriti na pismo odlazećeg visokog predstavnika, ukoliko ga Incko pošalje gradskoj administraciji.

– To nije u našoj nadležnosti. Postoji jedan mural na privatnom objektu i mi nemamo nadležnost da ga uklonimo. Tako da, sve i da dobijemo takvo pismo, mi nismo u mogućnosti da reagujemo – rekao je kratko Adžić.

Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović istakao je za “Glas Srpske” da će o konkretnim potezima razmišljati tek ukoliko dobije takvo pismo.

– Ne bih sada ništa da komentarišem, jer još nije bilo nikakvih konkretnih poteza od strane Incka i ne želim sada o tome da razmišljam – kratko je prokomentarisao Avdalović.

Načelnik Foče Milan Vukadinović nije odgovarao na pozive našeg lista.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se