15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Na komemoraciji u Srebrenici u toku vjerski obred

U Memorijalnom centru u Potočarima počeo je vjerski obred nakon koga će uslijediti ukop posmrtnih ostataka 19 ekshumiranih i identifikovanih srebreničkih Bošnjaka nastradalih u julu 1995. godine, čime će biti završena današnja komemoracija i obilježavanje 26. godina od tog stradanja.

Vjerskom obredu je prethodilo emitovanje video-poruka i obraćanje zvaničnika, a zatim su zvaničnici i delegacije položili cvijeće kod memorijalnog kamena u Memorijalnom centru.

Vjerskom obredu prisustvuju članovi delegacija islamske vjeroispovijesti, dok su ostali zvaničnici već napustili Potočare.

Ovogodišnjoj komemoraciji u Potočarima, između ostalih, prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i Željko Komšić, šef Delegacije EU u BiH Johan Satler, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, te nižerangirani članovi diplomatskog kora u BiH, ali u znatno manjem broju nego prethodnih godina.

Komemoraciji je prisustvovalo nekoliko hiljada građana, od kojih veliki broj iz Sandžaka u Srbiji, među kojima su bili poslanik u Skupštini Srbije Muhamed Zukorlić i predsjednik liberala Čedomir Jovanović.

Nekoliko grupa mladića došlo je sa ratnim zastavama tzv. Armije BiH, ali ih nisu isticali u Memorijalnom centru.

Prema podacima Organizacionog odbora ovo je dvadeseti ukop stradalih u Memorijalnom centru.

U opštini Srebrenica i lokalnim ustanovama danas i sutra su neradni dani zbog obilježavanja sjećanja na bošnjačko i srpsko stradanje.

Današnji skup obezbjeđuje Policija Republike Srpske sa ostalim bezbjednosnim agencijama u BiH. Komemoracija protiče mirno i nije bilo nikakvih incidentnih situacija

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se