12 C
Zvornik
19. април 2024.

Na današnji dan stradala ruska carska porodica Romanov

Boljševici su na današnji dan 1918. godine, u Jekaterinburgu, ubili rusku carsku porodicu Romanov – cara Nikolaja, caricu Aleksandru, njihovog sina, prestolonasljednika Alekseja i četiri kćerke, velike kneginje Olgu, Tatjanu, Mariju i Anastasiju.
Cara Nikolaja, zajedno sa suprugomm i njihovih petoro djece, 1981. godine kanonizovala je Ruska pravoslavna crkva, a 2000. godine proglasila za svete novomučenike.

Nikolaj Drugi Romanov bio je veliki prijatelj Srba i ušao je u rat 1914. godine, nakon što je Austrougarska objavila rat Srbiji.

Mjesta gdje su sahranjeni otkrivena su 1991. i 2007. godine.

NJihovi posmrtni ostaci izvučeni su iz neobilježenih grobova i oni su ponovo sahranjeni u porodičnoj grobnici porodice Romanov, u Katedrali Svetog Petra i Pavla u Sankt Peterburgu.

U julu 1918. godine ruska Bijela armija, potpomognuta češkim snagama, nadirala je ka Jekaterinburgu. Uplašeni da bi bjelogardejci mogli osloboditi cara Nikolaja, boljševici odlučuju da cara i njegovu porodicu likvidiraju.

Komunistički tvrdolinijaš Jakov Jurovski nalazio se na čelu lokalnog komiteta kome je bila povjerena sudbina posljednjeg ruskog cara i njegove porodice.

Nekoliko dana pred egzekuciju, Jurovski je promijenio stražare, koji su od dolaska u Jekaterinburg obezbjeđivali Romanove. Bili su to novi ljudi, spremni da bespogovorno izvrše egzekuciju zatočenika.

Iza ponoći, stražari su carsku porodicu probudili pod izgovorom „da nisu bezbjedni, jer se na ulicama čuje puškaranje“. Car Nikolaj, carica Aleksandra, petoro njihove djece i posluga, odvedeni su u podrum gdje su likvidirani.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se