23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Mučio dvogodišnjeg sina opušcima, ubio ga od batina

Alija H. porijeklom iz sjeverozapadne Hrvatske u Milanu je osuđen na doživotni zatvor uz devet mjeseci samice zbog ubistva dvogodišnjeg sinčića Mehmeta koji je neumorno plakao cijelu noć zbog čega ga je otac tukao i mučio tako što mu je opušcima palio kožu tijela sve do stopala.

Ovu, još uvijek nepravosnažnu kaznu izreklo mu je sudsko vijeće prvostepenog suda u Milanu uvaživši visinu predložene kazne tužilaštva, a ujedno će po odluci suda biti i proteran iz Italije kada se za to, u dogovoru s Hrvatskom, steknu svi uslovi.

S obzirom na mučenje, riječ je o prvom takvom slučaju u Italiji iz oblasti nasilja u porodici, a na visinu kazne, prema pisanju italijanskih medija, Alija H. (26) nije ni trepnuo, navodi Jutarnji list.

Tužilaštvo ga je teretilo i za zlostavljanje ostalih maloljetnih kćerkica, ali to nije dokazano, ali zato je dokazano iživljavanje nad suprugom s kojom ima petoro djece i koja je u vrijeme krvavog zločina, kad je ubio dvogodišnjeg sina, bila trudna s petim. Ona je pokrenula sudski postupak, a prema dostupnim informacijama njoj i mališanima moglo bi pripasti i do 300.000 evra odštete.

Do sredine avgusta sudsko vijeće mora da dostavi i pisanu presudu s obrazloženjem, a njegov advokat Đuzepe de Lala je već najavio da će uložiti žalbu. Nije očekivao ni osudu za mučenje jer smatra da je rekonstruirana niti doživotnu, već se nadao kazni od 30 godina zatvora smatrajući je relevantnijom.

Okrutni zločin zbog kojeg su italijanska, ali i hrvatska javnost ostali zgroženi dogodio se 22. maja 2019. u Milanu. Kobne večeri Aliha H. je bio sa suprugom S.Z. i njihovo troje od četvoro djece u stanu. Oko tri sata poslije ponoći ustao je iz kreveta nervozan od hašiša koji je konzumirao i dječjeg plaća u susjednoj sobi, prenio je Jutarnji. Prišao je krevetiću i, umjesto da utješi sina, počeo je da ga udara po čitavom tijelu.

Plač mališana postajao je sve glasniji pa je Aliha H. zapalio cigaretu i sa opušcima se iživljavao na njegovom tijelu. U jednom trenutku totalne nemoći i boli dječak je zauvijek utonuo u san, navodi Jutarnji list.

Tri sata nakon toga Hrustić okrenuo je hitnu i zavapio: „Pomozite, moj sin ne diše“. Ali, prije nego što je stigla Hitna pomoć pobjegao je sa kćerkama. Sakrio se u kući jednog poznanika, ali je nekoliko sati kasnije ipak nađen i uhapšen. U međuvremenu je njegova trudna žena pred bolničarima neutješno držala i grlila beživotno tijelo sina.

Tokom sudskog postupka Hrustić je pokušavao da krivicu svali na ženu.

„Ja ga jesam udario, ali ne jako. Zapravo, ja sam ga ugrizao, ali ne jako. A ona ga je udarila u oko i gasila mu cigarete po tijelu“, branio se u sudnici.

Ujedno je ispričao i da je, „kad je pušio hašiš, imao zle misli jer je vjerovao da mu je najmlađi sin uklet pošto mu je to njegova mama rekla“.

„Zbog toga sam imao paranoje. Budio sam se noću, pušio i budio njega. I tukao ga“, ispričao je Aliha H. koji bi kaznu, kada presuda bude punomoćna, mogao da služi u Hrvatskoj.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se