12 C
Zvornik
19. април 2024.

Molitveni hod-litija prvi put održan u parohijama čelopečkim (video)

Na praznik Svetog Sisoja zaštitnika djece i majki, parohije čelopečke obilježile su krsnu slavu naše dječice.

U jutarnjim časovima u parohijskom hramu Ognjene Marije u Čelopeku, Svetu liturgiju služio je protonamjesnik Marko Danojlović, paroh osmački uz sasluženje starješine hrama protojereja Dragana Negića, paroha prve parohije čelopečke.

Tokom Evharistijskog sabranja osvećeno je slavsko žito i kolač Udruženja porodica sa četvoro i više djece „Naši anđeli“. Predsjednica Dragana Čupović, sa članovima udruženja, upriličila je trpezu ljubavi za prisutne vjernike.

U 17:00 časova služen je Akatist Svetom Sisoju a potom je učinjen molitveni hod – Litija kroz glavne ulice naseljâ Čelopek i Ulice, koju je molitveno predvodio protnamjesnik Dražen Stevanović, paroh druge parohije kozlučke sa nadležnim parohom o. Draganom.

Ovaj molitveni hod – Litija po prvi put održan je u parohijama čelopečkim.

Oko Svete Crkve okupilo se nekoliko mladih domaćina sa idejom da se na praznik Svetog Sisoja, povrati molitveni hod – Litija koja je u prošlosti postojala na praznike zavjetnina ili molitve sela/naselja. Ispred CO Čelopek osnovan je Organizacioni odbor koji se potrudio da ovaj praznik i događaj podigne na dostojanstven nivo. Molitveno hod održan je u dužini od 5 kilometara. Po povratku u portu hrama osvećeno je slavsko žito i kolač u čast dječice čelopečkih parohija i svih parohijana.

U nastavku večeri dodjeljene su zahvalnice najzaslužnijim ljudima za organizaciju prve litije u Čelopeku, a u ime Svete Crkve zahvaljujemo se i svim našim domaćinima i domaćicama koji su u toku molitvenog hoda darivali kolače i drugo.

Ovaj događaj i praznično veče uveličao je gradski hor grada Zvornika „Izvornik“ i guslar Srđan Vuković. A Organizacioni odbor organizovao je trpezu ljubavi za sve prisutne.

Tokom večeri, u ime Organizacionog odbora i CO Čelopek, najmlađi učesnik litije darivan je ikonom Svetog Sisoja a najstariji učesnik diptihom Gospoda Isusa Hrista i Bogorodice.

Iz čelopečke crkvene opštine zahvaljuju svim parohijanima čelopečkih parohija i vjernom narodu iz drugih crkvenih zajednica koji su uzeli učešća u molitvi i litiji.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se