Ex-YuPolitikaVIJESTI

Mađarska vlada u hrvatskom mediju platila oglas koji poziv na ulaz Srbije u EU

Viktor Orban opet je izazvao lavinu komentara nakon poteza koji je šokirao mnoge. U Hrvatskoj on je platio oglas u kom piše: Srbiju treba primiti u EU.

Kako prenosi hrvatski „Jutarnji list“, mađarski premijer platio je oglas u Večernjem listu koji nosi naziv „O budućnosti Europske unije“. Čudno je, kako navode hrvatski mediji, što premijer jedne zemlje EU plaća i objavljuje oglas u drugoj državi EU, jer to jednostavno nije praksa.

U plaćenom oglasu se nalazi sedam prijedloga iza kojih stoji Mađarska, a te prijedloge prenosimo redom:

1. U Briselu grade takvu superdržavu za koju niko nije dao ovlašćenje. Mi kažemo „ne“ evropskom carstvu.

2. Integracija je sredstvo, a ne sama sebi svrha. Iz Temeljnih ugovora EU treba brisati postavljanje cilja „sve tešnje povezane unije između naroda Evrope“

3. Odluke neka donesu izabrane vođe, a ne međunarodni NGO-ovi! Kažemo „ne“ outsorsingu vladavine prava.

4. Snagu evropske integracije daju zajednički privredni uspjesi. Ako zajedno ne možemo biti uspješniji nego pojedinačno, onda je to kraj Evropske unije.

5. Sljedeća decenija biće razdoblje opasnih izazova: ugrožavaju nas masovne migracije i pandemije. Moramo zaštititi ljude u Evropi.

6. Moramo vratiti evropsku demokratiju. Evropski parlament pokazao se slijepom ulicom: zastupa isključivo vlastite ideološke i institucionalne interese. Treba povećati uloge nacionalnih parlamenata.

7. Srbiju treba primiti u članstvo Evropske unije.

Naravno, svaka od ovih tačaka izazvala je oštre reakcije jer je praktično, Orban u svom maniru „sahranio“ EU koja ge već smatra problematičnim i odmetnutim liderom jer on već godinama napada Brisel i njegove ključne poteze.

Zbog takvih je stavova Orban je postao idol evropskih konzervativaca, tzv. suverenista i desničara, koji tvrde da ih on predstavlja u borbi protiv federalne „superdržave“ koju pokušavaju da stvore evropski liberali, levica, umjereni i demohrišćani.

Izvor
blic
Tagovi
Back to top button
Close
Close