Dodik: Kina može doprinijeti novom poretku zasnovanom na ravnopravnom odnosu

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u ekskluzivnom video-intervju za kinesku državnu novinsku agenciju "Sinhua" da očekuje da će budući svijet i novi poredak biti zasnovan na ravnopravanom odnosu sa puno uvažavanja, bez sile i arogancije, te da je uvjeren da Kina može tome doprinijeti u značajnoj mjeri.

„Model koji primjenjuje Komunistička partija Kine omogućava ekonomski uspješnu zemlju i to je potpuno suprotno od zapadnjaka koji kažu da je nedopustivo da država ima firme u svom vlasništvu i da sve mora da bude privatno. Kina je pokazala da ne mora i da se može uspješno upravljati državnom imovinom. Ona je postala problem Zapadu koji je sav svoj koncept egzistencije bazirao na tome da se bori protiv drugih ideologija kao što je ideologija socijalizma, komunizma“, istakao je Dodik.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH podsjetio je na činjenicu da se cijeli period Hladnog rata u Evropi zasnivao upravo na borbi protiv Sovjetskog Saveza i te ideologije.

Govoreći o kineskom predsjedniku Si Đinpingu, Dodik je naglasio da je to lider koji je snagu Kine i kineskog naroda nesumnjivo učinio moćnom i neprikosnovenom.

„Mnogi danas govore da je Kina u vrijeme Si Đinpinga postala vodeća sila svijeta. Nesumnjivo da je riječ o ličnosti koja je bila potrebna kineskoj državi i narodu baš u trenutku kada su tragali za tim na koji način postaviti i odmjeriti svoju moć i snagu i rješavati teške unutrašnje izazove u vezi sa standardom“, naglasio je Dodik.

Navodeći da je prije samo nekoliko decenija Kina bila poznata po tome što ima veliki broj siromašnih, Dodik je naglasio da je danas siromaštvo pobijeđeno.

„Kina je napravila veliki napredak i to upravo politikom koju simbolizuje i predstavlja predsjednik Si Đinping i tako postala primjer za mnoge kako se rješavaju, prije svega, ekonomska pitanja“, istakao je Dodik.

Izvor
atv
Back to top button