8.1 C
Zvornik
25. април 2024.

Crna Gora: Zabranjene žurke, muzika, rad noćnih klubova i diskoteka

Usljed promjene epidemiološke situacije u Crnoj Gori, do 2. avgusta je zabranjen rad noćnih klubova i diskoteka i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, saoštio je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić. Od 2. avgusta ponovo će im biti omogućen rad ali samo za one koji su vakcinisani makar prvom dozom vakcine, posjeduju negativan PCR test ili dokaz da su u posljednjih 180 dana preboljeli korona virus.

Takođe, zabranjene su i žurke, te muzički festivali, ali i masovna okupljanja u zatvorenom prostoru, prenosi RTCG.

Ovim povodom, vlasnici i zaposleni u diskotekama i noćnim klubovima u Budvi počeli su protest, nezadovoljni mjerama koje je Ministarstvo zdravlja donelo u cilju sprečavanja širenja korona virusa. Nekoliko desetina zaposlenih blokiralo je kružni tok, zbog čega su se stvorile kolone na ulazu u grad.

Vlasnici diskoteka i noćnih klubova pozvali su nadležne državne institucije, prije svega Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje da promjene odluku, jer nova mjera, kako tvrde, neće pomoći stabilizaciju epidemiološke situacije. Navode da su oni diskriminisani jer godinu i po nisu radili i da su se sve mjere donosile na štetu njihovog poslovanja. Najavili su da će sa protestima nastaviti svakog dana dok se ne ukinu mjere.

Galić je kazao da će od 2. avgusta boravak u unutrašnjem prostoru ugostiteljskih objekata biti omogućen samo onima koji ispunjavaju iste ulove – da su u cjelosti vakcinisani ili su dobili prvu dozu, poseduju negativan PCR test ili posjeduju dokaz da su preboleli korona virus u posljednjih 180 dana.

– Ni u jednom od ovih slučajeva ne prihvataju se ni brzi negativan antigenski test niti test na antitela – istakao je Galić.

On je podsjetio da je izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata zabranjeno od ranije.

– Zahtjevamo dosljedno poštovanje ove mjere. Muzika uživo može da se izvodi na baštama terasa i lokala na otvorenom do ponoći uz dosljedno poštovanje svih ostalih epidemioloških mjera – naveo je Galić.

Ukoliko se, kako je kazo nastavi trend probijanja termina i ako se nastavi izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata, sa kažnjavanja će, bez davanja nove prilike, preći na totalnu obustavu i zabranu izvođenja i emitovanja muzike uopšte.

– Još jednom molimo da se propisane epidemiološke mere beskompromisno poštuju kako bismo izbjegli dalja, još obimnija ograničenja. U tom smislu, posebnu odgovornost ima Uprava za inspekcijske poslove. Podsjećamo da na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, između ostalog, ima zakonsko utemeljenje da zatvara objekte koji krše mjere od tri do 30 dana – kazao je Galić.

On je ponovo pozvao građane da se vakcinišu kako bi sebi obezbijedili imunitet.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se