5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Cilj – dalji rast najniže plate

Savez sindikata Republike Srpske nastavlja borbu za povećanje najniže plate u Srpskoj.

Do kraja godine žele da najniža plata dostigne 600 KM. Sa socijalnim partnerima pregovaraće i o uređenju u oblasti plata kako bi sva prava radnika bila obavezujuća za sve poslodavce. O ovome je razgovarano na Kongresu Saveza sindikata, kojem je prisustvovao i premijer Republike Srpske Radovan Višković koji je rekao da Srpska bilježi rast prosječne plate i zaposlenosti.

U Savezu sindikata kažu da su, iako skromno, uspjeli da izdejstvuje povećanje kako najniže, tako i plate svim radnicima. Sa 370 KM prije četiri godine, najniža plata povećavana je i trenutno iznosi 540 KM, ali ni tu nije kraj, kaže predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić, kojoj je Kongres povjerio novi mandat.

– To nije dovoljno i poslije ovog kongresa nastavljamo dalje pregovore sa našim socijalnim partnerima o povećanju najniže plate kako bismo do kraja godine dostigli nivo od 600 KM – istakla je Mišićeva.

Najniža plata u Republici Srpskoj trenutno je najviša u okruženju, kaže premijer Višković. Saglasan je iznos najniže plate i dalje nije dovoljan. Navodi da je i prosječna plata rasla i da je za maj iznosila 981 KM.

– Siguran sam da ćemo, kada budemo imali presjek za šesti mjesec, doći blizu onog našeg cilja od 1.000 KM – rekao je Višković i dodao da i zaposlenost ide uzlaznom putanjom.

Pregovarati o novcu je teško, ali i sindikat i socijalni partneri kažu da im je cilj zajednički – poboljšanje standarda zaposlenih u Srpskoj.

– Zahtjevi sindikata uvijek krenu od toga da se traži neki maksimum, sa ciljem da se negdje na sredini nađe rješenje. I uvijek smo tako nastupali – izjavio je Višković.

Mišićeva je rekla da je ponosna na sindikalne organizacije koje su uspjele u kolektivnom pregovaranju na nivou preduzeća da povećaju plate.

Savez sindikata zagovara novi sistem plata u Srpskoj. On bi trebalo da uredi oblast plata a sva prava radnika bila bi obavezujuća za svakog poslodavca. Na taj način izbjegla bi se, kažu, siva ekonomija, plaćanja u kovertama i povećao standard radnika. I za to će im, ističu, trebati mnogo pregovora sa socijalnim partnerima.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se