9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Carinici optuženi za šverc nekoliko tona duvana i aroma za nargilu: Budžet oštetili za 608 hiljada KM

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv četiri osobe zaposlene u Carinskoj ispostavi Šamac u kojoj je navedeno da su krivičnim djelima povezanim sa krijumčarenjem akciznih proizvoda u BiH oštetile budžet za 608 hiljada KM.

Optužene terete za organizovanje grupe ljudi ili udruženja za rasturanje neocarinjene robe, krijumčarenje, nedozvoljen promet akciznih proizvoda, davanje dara i drugih oblika koristi, primanje dara i drugih oblika koristi te zloupotrebu službenog položaja ili ovlapćenja.

Tužilac Posebnog odjeljenja Tužilaštva BiH za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv carinskih službenika CI Šamac Mileta Ilića (36) nastanjenog u Bijelini, te Zorana Jovanovića (48) nastanjenog u Šamcu.

Optužnica je podignuta i protiv Špire Subotića (63) iz Breze i Ahmeda Beširevića (38) iz Brčkog, zaposlanih u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, kao carinski službenici CI Šamac.

-Optuženi Ilić i Jovanović se terete da su pristupili organizovanoj grupi ljudi, među kojima su i strani državljani iz više zemalja, sa preduzećima sa sjedištem u Beogradu, te postali dio organizovane mreže preprodavača i posrednika za krijumčarenje i prodaju akciznih duvanskih proizvoda (duhan za vodenu lulu i arome za nargile), koje spadaju u akcizne proizvode – saopštilo je Tužilaštvo.

U Tužilaštvu dodaju da su, iako svjesni da nemaju potrebna odobrenja niti akcizne markice za proizvode, vršili krijumčarenje velikih količina duvanskih prerađevina, u količinama od nekoliko tona, sa područja Srbije u BiH, gdje su ih nezakonito stavljali u promet.

U optužnici se navodi da je optuženi Ilić krivotvorio dokumentaciju potrebnu za uvoz, dok je optuženi Jovanović, prevozio robu, te angažovao vozače i organizovao carinske djelatnike CI Šamac, koji su za primanje dara ili drugog oblika koristi, vršili propuštanje vozila bez carinskog pregleda, nakon čega su proizvodi nezakonito stavljani u promet, bez plaćenih akciza i odgovarajućih akciznih markica, čime je nanesena šteta budžetu BiH u iznosu od 608.503, 40 KM.

Navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 22 svjedoka i stručnog vještaka, kao i prilaganjem i izvođenjem više desetina materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se