12 C
Zvornik
24. април 2024.

Zvaničnici čestitali Vidovdan, krsnu slavu VRS: Vojska odbranila pravo srpskog naroda da živi na vjekovnim ognjištima

 Vidovdan – krsna slava Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, biće obilježen danas u porti manastira Svete Trojice u Sasama kod Srebrenice, svetom arhijerejskom liturgijom i parastosom srpskim vojnicima poginulim od Kosovskog boja do danas.

Obilježavanju će prisustvovati predsjednica Republike Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, ministar Duško Milunović, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i i delegacija Narodne skupštine.

Vojska Republike Srpske sačuvala je u ratu teritoriju Srpske i zaštitila narod, boreći se istovremeno protiv snaga muslimansko-hrvatske koalicije i NATO-a, čija je avijacija u nekoliko navrata počinila agresiju na Republiku Srpsku i linije fronta koje su držali Srbi.

Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH. Vojno nasljeđe i identitet Vojske Republike Srpske njeguje Treći pješadijski (Republika Srpska) puk.

Željka Cvijanović poručila je u čestitki povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske (VRS), da je obaveza svih da baštine sjećanje na vojsku koja je nastala iz naroda i da se podsjete na njen časni vojni put u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i borce koji su junački odbranili vjekovna ognjišta i Republiku Srpsku.

-Na veliki praznik Vidovdan, koji je sinonim za velika stradanja, ali i pobjede i nacionalna nadahnuća, sa neizmjernom zahvalnošću i posebnim pijetetom treba da se sjećamo pripadnika VRS, heroja koji su utrli put slobode i ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske – navela je Cvijanovićeva u čestitki komandantu Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH brigadiru Miloradu Krajšumoviću, pripadnicima ovog puka i nekadašnjim borcima VRS.

Ona je istakla da je obaveza svih da baštine sjećanje na vojsku koja je nastala iz naroda, da se podsjete na njen časni vojni put u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i borce koji su junački branili i odbranili svoja vjekovna ognjišta i Republiku Srpsku, pravo na život u slobodi i miru.

-Njihova žrtva trajno nas obavezuje da čuvamo, branimo i gradimo našu Republiku, jedinog garanta opstanka i slobode srpskog naroda na ovom prostoru. U uvjerenju da ćemo svaki naredni Vidovdan proslavljati u još boljoj i snažnijoj Republici Srpskoj, čestitam vam praznik i srdačno vas pozdravljam – navodi u čestitki predsjedniCA Republike Srpske.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je Vidovdan sinonim za velika stradanja srpskog naroda, ali i pobjede i nacionalna nadahnuća koji nas obavezuje da sa ponosom čuvamo svoju istoriju i njegujemo kulturu sjećanja.

U čestitki povodom Vidovdana koju je uputio Krajšumoviću, oficirima, podoficirima i svim pripadnicima Vojske Republike Srpske, Dodik je istakao da je Vidovdan dan kada treba posebno da se prisjetimo svih pripadnika junačke Vojske Republike Srpske koji su ugradili svoje živote u temelje Srpske i sačuvali Republiku.

Dodik je pripadnicima Trećeg pješadijskog (RS) puka poželio da nastave sa ponosom da baštine tradiciju VRS i doprinose očuvanju mira i stabilnosti, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković čestitao je Vidovdan – krsnu slavu Vojske Republike Srpske, ističući da je briga o borcima koji su odbranili Republiku Srpsku i slobodu srpskog naroda i njihovim porodicama bila i uvijek će biti među glavnim prioritetima u radu Vlade Republike Srpske i njenih institucija.

Višković je krsnu slavu VRS čestitao Krajšumoviću, oficirima, podoficirima, vojnicima ovog puka, kao i svim nekadašnjim pripadnicima Vojske Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

On je naveo da se, kada se obilježava Vidovdan, jedan od najvećih i najsvetijih praznika srpskog naroda, građani Srpske sa ponosom sjećaju herojskog puta Vojske Republike Srpske i sa zahvalnošću i poštovanjem čuvaju uspomenu na sve borce, koji su položili živote u odbrani slobode.

-Uvjeren da ćete, kao i do sada, nastaviti da čuvate i njegujete tradiciju Vojske Republike Srpske, želim vam srećnu krsnu slavu i još mnogo ličnih i profesionalnih uspjeha – naveo je Višković u čestitki.

Višković je krsnu slavu VRS čestitao u svoje i u ime Vlade Republike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je danas krsnu slavu Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka – Vidovdan, uz želje da se svaki naredni proslavlja u mirnoj, srećnoj i uspješnoj Republici Srpskoj.

Čubrilović je, u svoje i u ime Narodne skupštine, krsnu slavu čestitao Krajšumoviću, zamjeniku ministra odbrane u Savjetu ministara Mirku Okoliću i svim pripadnicima Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

-Veoma važno je da i ovom prilikom istaknemo da Treći pješadijski (Republika Srpska) puk vjerodostojno baštini tradiciju Vojske Republike Srpske koja je najzaslužnija za odbranu slobode našeg naroda na ovim prostorima, kao i za očuvanje Republike – naveo je Čubrilović u čestitki.

On je pripadnicima Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka poželio da profesionalno i časno obavljaju svoje dužnosti i uspješno odgovore svim zadacima koji su pred njima, dajući svoj doprinos očuvanju mira i bezbjednosti svih.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija poručio je u čestitki, da je VRS nastala kao volja srpskog naroda da odbrani pravo na život na svojim vjekovnim ognjištima.

Tegeltija je čestitku povodom Vidovdana uputio Krajšumoviću, oficirima, podoficirima i svim pripadnicima VRS.

-Sa velikom zahvalnošću i posebnim pijetetom danas se sjećamo svih onih koji su za mir i slobodu koju danas uživamo dali ono najvrednije što su imali – svoje život -, naveo je Tegeltija, saopšteno je iz Savjeta ministara.

On je pripadnicima Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka poželio da i u budućem periodu nastave tradiciju VRS – da časno obavljaju svoju dužnost dajući maksimalan doprinos očuvanju mira i stabilnosti.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se