5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Uticaj PVC stolarije na toplotnu izolaciju

Komfor vašeg doma može itekako biti narušen ako željena temperatura u njemu nije postojana, bilo tokom letnjih ili zimskih meseci. Kuća u kojoj je zimi isuviše hladno, a leti prevruće, nije najprijatnije mesto za boravak. Ako ne štedite na klimatizaciji, nego, šta više, plaćate ogromne račune za toplotnu energiju, a u vašem domu temperatura ipak varira, možda je problem u izolaciji.

Toplotna izolacija doma sprečava ishlađivanje tokom zime, a pregrevanje tokom toplijeg dela godine. Uz to, ulaganje u toplotnu izolaciju će se isplatiti samo, u svega par godina, kroz smanjene račune za grejanje/hlađenje. Ukoliko vaš dom nije toplotno izolovan, letnji meseci koji su pred nama pravo su vreme da se tim poslom pozabavite.

Toplotnu izolaciju je moguđe izvršiti oblaganjem (izolovanjem) spoljašnjih i/ili unutrašnjih zidova vašeg doma, podova i potkrovlja. Nova PVC stolarija takođe je jedan od načina da sprečite toplotne gubitke u vašem životnom prostoru.

Izolovanje spoljašnjih ili unutrašnjih zidova doma

Ako se vaš dom brzo hladi tokom zime, iako ga izdašno zagrevate, zidovi su na dodir hladni, a primetite i pojavu vlage i buđi, kao i kondenza na prozorima, spoljašnja izolacija kuće je rešenje za vas.

Kao što sam pojam navodi da pomislite, spoljašnja izolacija je izolovanje spoljašnjih zidova kuće ili stana. Može biti nezgodna za izvesti ako je vaš stan u višespratnici, na nekom od poslednjih spratova. Prilikom spoljašnje izolacije kamena vuna se fiksira na zidove, a zatim se na nju nanose prateći slojevi i fasada. Posebna pažnja se poklanja mestima na kojima se nalazi PVC stolarija, kako ne bi došlo do pojave toplotnih džepova.

Spoljašnja izolacija će rešiti posledice razlike između spoljašnje i unutrašnje temperature.

Unutrašnja izolacija je takođe odlično rešenje, naročito kada spoljašnja nije moguća. Jednako dobro sprečava gubitke toplote. Vrši se nanošenjem stiropora, koji se posebnim lepkovima fiksira za unutrašnje zidove stana ili kuće. Unutrašnjom izolacijom neznatno ćete smanjiti kvadraturu vašeg doma, ali postići ćete vaš cilj – vaš dom će biti temperaturno stabilan, a uz to i zvučno izolovan.

I prilikom unutrašnje izolacije neophodno je voditi računa o mestima na kojima se nalazi PVC stolarija – prozori i vrata, kako bi se predupredila pojava toplotnih mostova.

PVC stolarija kao izolator

PVC stolarija ima značajan uticaj na toplotnu izolaciju vašeg doma. Stoga, ako se pripremate za ovaj poduhvat, proverite u kojem su stanju vaši prozori i vrata. Ni najbolja izolacija zidova vam neće pomoći ako je vaša stolarija dotrajala, propušta atmosferske padavine, hladnoću ili ne dihtuje dovoljno dobro.

PVC stolarija najnovije generacije ima izuzetne toplotne performanse i predstavlja pravu barijeru za protok toplote između unutrašnje i spoljašnje sredine. Gubitak toplote manifestuje se na tri načina – putem provodljivosti, konvekcije ili radijacije.

Termodinamika počiva na osnovnom postulatu koji kaže da ako postoji temperaturna razlika između dva tela, temperatura toplijeg odlazi u hladnije područje. Obzirom da su prozori „najslabije“ i „najtanje“ tačke vašeg doma, očekivano je da će gubitak toplote da se desi upravo na ovim mestima. Hladni spoljašnji vazduh će prenositi svoju temperaturu na unutrašnjost prozora.

Upravo iz tog razloga bitna je kvalitetna PVC stolarija. Ramovi PVC stolarije su izrađeni od kvalitetnih materijala, obogaćeni titanijum dioksidom, koji im daje jačinu i otpornost. Savršeno prijanjaju i besprekorno dihtuju, kako bi toplota ostala baš tamo gde joj je i mesto – u vašem domu.

Stakla koja poseduje PVC stolarija najnovije generacije mogu biti dvostruka ili čak trostruka. Poseduju komore koje su ispunjene termoizolacionim gasom argonom, koji deluje kao toplotni izolator. Ukoliko se odlučite za modele PVC stolarije sa „Ka“ ili „ClimaGuard“ staklima, ušteda je zagarantovana. Ova stakla poseduju izuzetne performanse kada je u pitanju očuvanje temperature vašeg doma.

Zamenom dotrajale stolarije za nove PVC modele obezbedićete da vaši prozori i vrata budu podjednako dobri izolatori kao i zidovi vašeg doma.

Izolacija podova

Izolacija podova rešava istovremeno problem zvučne i toplotne izolacije, što je naročito bitno za ljude koji žive u stanovima. Po podovima se svakodnevno krećemo, manje ili više bučno, a u zgradama to često zna da bude problem. Izolacija podova se vrši postavljanjem sloja izolatora (kamene vune). Kroz podove se gubi 10% toplotne energije, dok se postavljanjem podne izolacije može ostvariti ušteda do 60%!

Izolacija krova i/ili potkrovlja

Poznato vam je da toplota uvek odlazi u visinu, a ako vaše potkrovlje ili krov nisu izolovani, čak 30% toplotnih gubitaka može se dešavati na tim mestima. Krov se može izolovati spolja ili iznutra, zavisno od toga da li je potkrovlje u upotrebi ili ne. Unutrašnja izolacija podrazumeva izolovanje plafona sobe koja se nalazi ispod potkrovlja. Spoljašnja izolacija uključuje izolovanje greda staklenom vunom, koja će sprečiti pojavu kondenza, vlage i buđi.

Krovni prozori takođe mogu biti mesta na kojima se dešavaju toplotni gubici, zato se postarajte da budu od PVC stolarije i da njihovu ugradnju vrše stručna lica. Nepravilno postavljeni PVC krovni prozori mogu prouzrokovati pojavu toplotnih mostova podjednako kao i dotrajala stolarija.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se