5.4 C
Zvornik
25. април 2024.

Turkovićeva i Alkalaj dubl-majstori za skandale

BANjALUKA – Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković, zajedno sa ambasadorom BiH u Misiji Ujedinjenih nacija u Njujorku Svenom Alkalajem, priprema novi diplomatski skandal i šokantan potez za koji nema neophodnu saglasnost Predsjedništva BiH.

Turkovićeva je nedavno uputila pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu u kojem od njega traži da omogući održavanje izložbe u sjedištu UN u Njujorku posvećene, kako je navela u pismu, genocidu u Srebrenici.

– Pišem vam da razmotrite mogućnost održavanja privremene izložbe djela renomiranih bosanskohercegovačkih slikara Safeta Zeca i Mersada Berbera, čije slike su bile izložene u čuvenim galerijama i muzejima različitih država širom svijeta, uključujući Vatikan – istakla je Turkovićeva u pismu.

Pored toga, ona navodi da “njihovi ciklusi djela ‘Egzodus’ i ‘Srebrenica’ prikazuju srebrenički genocid”, te da bi, kako kaže, održavanje izložbe podsjetilo delegate na uticaj odluka UN, odnosno njihovog izostanka, na živote ljudi.

– Izložba na ulazu u Savjet bezbjednosti služila bi kao podsjetnik onima koji donose odluke, na značaj i posljedice njihovih odluka – zaključila je u pismu ministarka spoljnih poslova BiH.

Naši sagovornici ocjenjuju da je ovo novi bezobrazluk Bisere Turković i njen novi potez kojim pokazuje da ne zaslužuje da se zove šef diplomatije BiH. Oni smatraju da Turkovićeva, kao i jedan od njenih prethodnika na mjestu ministra spoljnih poslova Sven Alkalaj, u svojoj slijepoj mržnji prema Republici Srpskoj ne vide da svojim potezima ruše ono u šta se zaklinju – BiH.

Delegat SNSD-a u Domu naroda BiH i član Komisije za spoljnu politiku Dušanka Majkić kaže da Turkovićeva od sjedanja u fotelju pokazuje da nije ministar spoljnih poslova BiH.

– Ona ne predstavlja BiH, već predstavlja samo jedan narod ili, da budem još preciznija, samo jednu stranku – SDA. To što ona i ministri poput Alkalaja rade u različitim međunarodnim institucijama ne čini dobro Bosni i Hercegovini, koliko god oni mislili suprotno – kaže Majkićeva.

Ona podsjeća i da je Parlament BiH prije tri mjeseca usvojio njenu poslaničku inicijativu prema kojoj je Turkovićeva obavezana da parlamentarcima dostavi izvještaj o stanju u DKP mreži, ali da ona to još nije uradila.

– Podsjetila sam je na to na nedavnoj zajedničkoj sjednici oba parlamentarna doma – kaže Majkićeva.

Portparol PDP-a Anja Petrović, koja je bila i savjetnik Turkovićkinog prethodnika na mjestu ministra Igora Crnatka, dijeli mišljenje Dušanke Majkić i kaže da Turkovićeva iz dana u dan pokazuje da je ministar samo jednog naroda i jedne stranke.

– Ona je nebrojeno puta do sada zastupala interese samo Bošnjaka, iznoseći pri tome uvrede na račun srpskog naroda, a veoma često i rukovodstva Srbije. Nažalost, znajući njenu biografiju, takvi postupci su očekivani, ali se najiskrenije nadam da više nikada nećemo dopustiti da takvi političari imaju bilo kakvog dodira sa spoljnom politikom – kaže Petrovićeva.

Bez obaveze

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, povodom nedavnog skandala kada se Sven Alkalaj obratio Savjetu bezbjednosti UN bez saglasnosti Predsjedništva BiH, ocijenio je da je Alkalaj tim potezom popljuvao BiH i temelje njenog tzv. funkcionisanja.

– Ja sada izjavljujem da nijedan srpski diplomata iz BiH, bez obzira na rang, do daljeg nema obavezu da se povinuje nalozima i instrukcijama svojih šefova iz reda drugog naroda, a posebno ne instrukcijama MIP-a na čijem je čelu Bisera Turković – poručio je Dodik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se