EkonomijanaslovnaVIJESTI

Srpska ima brojne pogodnosti za investitore

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Laktašima da Republika Srpska ima brojne pogodnosti za investitore, ističući da su stope poreza i doprinosa među najnižima u regionu, kao i da Srpska nema porez na dividendu.

Višković je podsjetio da je Vlada Srpske nedavno kreirala određena zakonska rješenja kojima je neoporezivi dio plata podigla na 700 KM, „čime je daleko iznad konkurencije“.

„Svake godine prilikom kreiranja budžeta uvodimo olakšice za privredu. Pri kreiranju budžeta za 2021. godinu smanjili smo administrativne i komunalne takse i kroz to znatna sredstva ostavili našem realnom sektoru, kako bi on mogao što više investirati u povećanje proizvodnje i povećavati plate zaposlenima“, rekao je Višković.

Na prvoj panel diskusiji „Mogućnost investiranja u Republiku Srpsku“ u sklopu Prve investicione konferencije koja se održava u Laktašima, Višković je istakao da je Vlada opredijeljena da u narednom periodu, za nove domaće i strane investitore, kreira mjeru kojom će ih na određeni period osloboditi plaćanja poreza i doprinosa za novozaposlene radnike.

„Sa socijalnim partnerima ćemo pregovarati da li će ta mjera biti na 12, 24 ili više mjeseci, zavisno od toga koliko je investicija i koliko je zaposleno novih radnika. Osim toga, posebne povlastice smo planirali za investitore iz IT sektora“, naveo je Višković.

Govoreći o investicionom ciklusu koji je pokrenut u Republici Srpskoj, Višković je rekao da je samo projekat HES „Gornja Drina“ investicija od 520 miliona evra.

Višković je pomenuo i projekte izgradnje auto-puteva i puteva, aerodrom Trebinje, kao i hidrocentaralu „Dabar“ gdje se obavljaju završni razgovori sa investitorima iz Kine, solarne i vjetroelektrane, te brojne druge investicije.

Premijer je podsjetio da je Republika Srpska u posljednjih nekoliko godina uložila više od milijardu KM u jačanje kapaciteta u zdravstvenom sektoru, te da je u narednom periodu planirano ulaganje u bolnicu u Trebinju i obnova bolnice u Foči.

Back to top button
Close
Close