18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Spomenik za dječaka Slobodana Stojanovića u Drinjači

U želji da se sačuva uspomena na stradanje dječaka-mučenika Slobodana Stojanovića (12) i svu stradalu djecu, blagoslovom episkopa zvorničko-tuzlanskog gospodina Fotija, a na inicijativu Crkvene opštine Drinjača, u porti Hrama Svetog Đakona Avakuma u Drinjači biće postavljen monumentalan spomenik visine četiri metra, sa Krstom na vrhu.
Spomenik je izradio i donirao istaknuti privrednik i akademik Dragoljub Drago Mirković sa porodicom, iz Bijeljine.
Izradu reljefa u bronzi sa likom Slobodana Stojanovića i psa, po koga se vratio kada je stradao, finansirala je Boračka organizacija Republike Srpske i donatori.
Pored spomenika, biće postavljene i informativne table o istoriji i stradanju drinjačkih hramova, sveštenstva i vjernog naroda kroz istoriju pa do današnjih dana.
Takođe, u sklopu ovog spomen kompleksa, nalaziće se i veliko igralište za djecu, kako bi naši najmlađi, kao i svi oni koje put nanese u Drinjaču, imali mjesto za radost i igru.
Izradu igrališta sa nekoliko sprava za igru će finansirati naš proslavljeni sportista i kapiten košarkaške reprezentacije Srbije Miroslav Raduljica, koji se bez dvoumljenja odazvao našem pozivu i izrazio želju da posjeti naš Hram i druži se sa djecom čim mu mogućnosti i obaveze dozvole.
Plan je da se po obezbeđivanju sredstava za radove oko uređenja terena i postavljanju platoa za spomenik počne odmah sa realizacijom ovog bitnog projekta za našu Crkvu i sav rod.
Pozivamo sve ljude dobre volje da nam pomognu da ovo započeto djelo završimo, a informacije o načinu pomoći možete dobiti kod nadležnog sveštenika na broj telefona 066960963 ili lično u Svetom Hramu u Drinjači.
Zahvaljujemo se svim dosadašnjim donatorima i priložnicima na obnovi Hrama i izgradnji spomen kompleksa, koji nam pomažu da od Hrama u Drinjači napravimo istinsku duhovnu oazu i čuvarkuću stradanja našeg naroda u ovom delu Podrinja.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se