12 C
Zvornik
19. април 2024.

Širom Srpske počeo upis u srednje škole

Širom Srpske počeo upis u srednje škole za školsku godinu 2021-2022. godinu.

Učenici koji se odluče upisati neko od deficitarnh zanimanja, primaće mjesečne stipendije u iznosu od 100 maraka i mjesečni prevoz u vrijeme trajanja nastavne godine. Budući srednjoškolci željni su novih znanja, ali i nade da će škole koje odaberu biti najbolja osnova za upis fakulteta.

U banjalučkim srednjim školama od jutros posebna atmosfera – počeo je prvi upisni rok u kojem vlada neizvjesnost, ali i nada u uspješnu budućnost mladih, za koje dolazi vrlo važan životni period. Budući Gimnazijalci očekuju da će usvojiti najbolje znanje upravo u ovoj srednjoj školi. Upravo iz tog razloga za banjalučku gimnaziju opredijelili su se Teodora Bošnjak i Rastko Ilić.

– Učila sam kako bih mogla upisati Gimnaziju i nadam se da ću tako i dalje u srednjoj školi da nastavim i zbog stipendija. Smatram da je najbolja škola u Banjaluci – istakla je Bošnjak.

Ilić je dodao da se odlučio za Gimnaziju jer se još uvijek nije odlučio koji će fakultet upisati, a po završetku srednje škole može da upiše fakultet koji želi.Play Video

Na prvi dan upisa u banjalučkoj Gimnaziji vlada velika zainteresovanost učenika. Posljednjih godina, usljed novih zanimanja i potraživanja na tržištu, kažu, povećano je interesovanje za računarsko-informatički smijer.

– Gimnazija upisuje 11 odjeljenja 264 učenika jezički opšti računarski i matematički smjer – rekla je Vita Malešević, direktorka Gimnazije Banjaluka

U banjalučkoj Poljoprivrednoj školi prvi dan upisa za učenike koji su ostvarili više od 60 bodova. Veću zainteresovanost učenika, očekuju sljedećeg ponedjeljka kada je planiran upis učenika sa ostvarenih manje od 60 bodova. Očekuju i povećano interesovanje za deficitarna zanimanja.

– Zanimanja mesar i pekar proglašena su za deficitarna zanimanja. Učenici koji se odluče za ta zanimanja primaće stipendiju od 100 maraka i prevoz. Kao i svake godine za ova zanimanja sa poslodavcima imamo dogovorenu plaćenu praksu na kojoj učenici mogu i da zarade –  kaže Bojan Bakal direktor Poljoprivredne škole Banjaluka.

876 bijeljnskih osnovaca konkuriše u šest srednjih škola, u kojim će se profilisati za neko od desetina zanimanja koje nude te obrazovne ustanove. U prvom dijelu junskog upisnog roka prednost imaju odlikaši, odnosno učenici koji na osnovu prethodnog školovanja imaju od 60 do 70 bodova.

– Završio sam Osnovnu školu „Јovan Dučić“ u Patkovači. Odličan sam učenik i išao sam na takmičenja. Odlučio sam da upišem Tehničku školu , odnosno smjer tehničar informacionih tehnologija – rekao je Nikola Lukić, učenik. ‘

Za učenike koji upisuju prvi razred srednjih škola, a odluče se za deficitarna zanimanja, biće obezbijeđene mjesečne stipendije u iznosu od 100 maraka i mjesečni prevoz u vrijeme trajanja nastavne godine. Listom deficitarnih zanimanja obuhvaćena su 23 zanimanja u 33 škole, u 22 jedinice lokalne samouprave.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se