8.1 C
Zvornik
26. април 2024.

Sindikat “Alumine” novčanom podrškom podstiče natalitet

Porodica je kompas koji nas vodi, inspiracija za dostizanje visina, osnovna baza svakog čovjeka, oaza mira i spokoja, suštinska sreća i smisao života.

Značaj porodice kao primarne društvene zajednice je nemjerljiv. Ona je spona između pojedinca i društva. Loša socioekonomska situacija i pad nataliteta su problemi sa kojima se susreću mnoge države, ipak, cilj akcije koju Sindikat kompanije „Alumina“ provodi od 2015. godine je svakako afirmacija porodice i njene vrijednosti, kao i podrška natalitetu kao osnovnim jedinicama društva.

Radenko Smiljanić, predsjednik Sindikalne organizacije „Alumina“ kaže da je akcija krenula spontano, na ideju nekih radnika.

„Akcija nema neki veliki uticaj što se tiče materijalne strane, ovo je čisto jedan vid poštovanja prema porodicama i prema želji da se proširi porodica, kao i da se sklapaju novi brakovi“, rekao je Smiljanić.

On je istakao da je od oktobra 2015. do početka juna 2021. godine sklopljen 141 brak i rođeno 290 beba.

U nizu drugih, finansijska stabilnost je danas dominantan faktor kada se mladi odlučuju na zasnivanje braka i proširivanje porodice. Ako nemaju siguran posao i njihovo bračno zadovoljstvo je na niskim granama.

Imajući i tu činjenicu u vidu sindikat „Alumine“ kroz određena novčana davanja radnicima koji se odluče za brak pruža podršku u ovim bitnim životnim odlukama.

Prvorođeno dijete dobija 400KM, drugo 500KM, treće 600KM i tako dalje. Za vjenčanje bračni parovi dobijaju 300KM, s tim da ako se vjenčavaju dva radnika „Alumine“ iznos se uduplava.

„U Sindikat sam se učlanio 2016. godine. 2018. godine sam odlučio da zasnujem porodicu, čime sam dobio novčanu podršku od Sindikata „Alumine“. Takođe sam dobio novčanu naknadu prilikom rođenja djeteta 2020. godine“, rekao je Darko Pavlović, radnik „Alumine“.

Vedran Markanović i njegova supruga, radnici „Alumine“ članovi su Sindikata.

Vedran navodi da su za vjenčanje i rođenje dva djeteta dobili novčanu pomoć definisanu pravilnikom Sindikata.

„Suština ove akcije je, osim popunjavanja našeg životnog prostora, da bude neko mjerilo opšteg socijalno ekonomskog stanja u okruženju. Ovo posmatramo kao mjerilo uspješnosti rada fabrike. Ako dajemo sigurnost mladim ljudima, gdje oni vide svoju sigurnost u našoj sredini, znači da su spremni da proširuju svoje porodice. Upravo tu sigurnost dobijaju od „Alumine““, navodi Smiljanić.

Porodica je kao tvrđava i smatra se najboljim oblikom zaštite i odgoja djece. Sindikalna organizacija metalske industrije i rudarstva kompanije „Alumina“ proširila je akciju pružanja novčane pomoći porodicama radnika sa četvoro i više djece.

„Cilj nam je da porodice sa četvoro i više djece bar jednom godišnje dobiju neku dodatnu pomoć za svako dijete mlađe od 18 godina“, rekao je Smiljanić.

Zdrava porodica je temelj opstanka i razvoja društva. To je životna škola čovjekovog moralnog razvoja. Odnos prema ljudima i životu uopšte, prema radu, materijalnim i duhovnim vrijednostima izgrađuju se u procesu porodičnog života.

„Svjedoci smo da veliki broj mladih ljudi odlazi i da se ovaj naš životni prostor prazni, što nije dobro, tako da ova akcija i ovaj pristup tom problemu može samo da pomogne“, navodi Smiljanić.

Markanović smatra da je akcija Sindikata pozitivna, jer pored pružanja novčane pomoći stimuliše mlade bračne parove da zasnivaju i proširuju svoje porodice.

I Pavlović navodi da podržava akciju koju sprovodi Sindikat kompanije „Alumina“.

„Pozivam sve mlade ljude da se učlane u Sindikat, jer Sindikat pokazuje da vodi brigu o radnicima svoje kompanije“, kaže on.

Budite hrabri u nastojanju da budete srećna i zdrava porodica stvarajući sigurnu bazu, kako za sebe tako i za svoju djecu, a onda i za buduće generacije koje oni budu gradili.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se