15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Savjeti za vlasnike ovih kućnih ljubimaca: Koje su najveće opasnosti za mačke?

Vaša mačka je znatiželjna i voli istraživati svaki ugao kuće. Međutim, na ovaj način može doći do opasnih proizvoda koji će joj naškoditi.

Na sljedeće stvari naročito trebate obratiti pažnju:

Lijekovi

Antidepresive, lijekove protiv raka i prehlade, dijetalne tablete, vitamine, cetaminofen, aspirin, ibuprofen i druge lijekove protiv bolova družite što dalje od mačke.

Možda se čuli da neke lijekove mogu koristiti i ljudi i mačke. Nikada im nemojte davati bilo šta bez prethodnog razgovora sa veterinarom jer može doći do smrtnog ishoda.

Hrana za ljude

Vaša mačka može tražiti da jede namirnice koje vidi u vašem obroku, ali neke od njih su naročito štetne: alkohol, kofein (kafa, gazirana pića, čaj), mladi i bijeli luk, čokolada, grožđe, ksilitol (nalazi se u bombonama i žvakaćim gumama) i kvasac.

Kućne biljke

Na zdravlje mačke mogu uticati biljke koje se naizgled čine bezopasnim: aloe vera, azaleja, hrizantema, zumbul, ljubičica, imela i tulipan.

Insekticidi i i druge hemikalije

Neki od njih mačkama mogu imati dobar ukus. Obavezno zaključajte: antifriz, izbjeljivač, deterdžente, so za odmrzavanje, gnojiva, herbicide i sredstva protiv insekata i glodara.

Dodatne opasnosti

Pripazite na uobičajene kućanske koji mogu uzrokovati gušenje mačke: zubni konac, praznični ukrasi, uključujući svjetla i šljokice, igracke koje su sastavljene od sitnih dijelova.
Neki od znakova trovanja su: problemi sa disanjem, dijareja, proširene zjenice, konzumiranje veće količine vode i često mokrenje, drhtanje, nadražena koža i povraćanje.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se