7.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Rajčević: Nastavlja se stipendiranje studenata deficitarnih zanimanja

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević najavio je nastavak stipendiranja studenata deficitarnih zanimanja, koje je bilo obustavljeno zbog epidemije virusa korona.

Rajčević je nakon sastanka sa predstavnicima Unije studenata Republike Srpske i Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu rekao je da je do kašnjenja došlo zbog poteškoća koja su imala sva ministarstva zbog pandemija virusa korona.

On je naglasio da je juče razgovarao sa ministrom finansija Srpske Zorom Vidović i dodao da će sva kašnjenja na godišnjem nivou nadoknaditi u sljedećem kvartalu i da studenti ne treba da brinu, pogotovo oni koji su upisali studijske programe koji se odnose na deficitarna zanimanja.

„Konkurs će biti raspisan i svako će imati priliku da aplicira za stipendiju“, rekao je Rajčević novinarima na Palama.

On je naveo da je današnji razgovor bio otvoren i iskren razgovor sa studentima kojima je, kako je rekao, obećao da će rješavati ono što je u nadležnosti ministarstva.

Rajčević se zahvalio studentima što su danas došli na sastanak, jer je to pravi način komunikacije, te ocijenio da Ministarstvo ima odličnu saradnju sa studentskim predstavnicima oba univerziteta, koja je u posljednje dvije i po godine plodonosna.

„Sva pitanja smo rješavali blagovremeno. Nadam se da će se ta saradnja nastaviti i u budućnosti“, rekao je Rajčević.

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Stefan Slijepčević rekao je da su danas razgovarali o problemima sa kojima se susreću studenti i došli do rješenja kako to zajednički da prevaziđu, te je zahvalio ministru za posjetu.

Slijepčević je podsjetio da je na zahtjev ovog ministarstva u Zakon o visokom obrazovanju uvršteno i to da će besplatno školovanje imati svi studente dva javna univerziteta koji daju redovno uslov godinu za godinu, što će mnogo pomoći na poboljšanju upisne politike.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Uroš Bjelica rekao je da su ministar i Vlada uvijek zajedno sa njima rješavali sve probleme i izrazio nadu da će se to nastaviti.

Među brojnim temama o kojima su razgovarali, Bjelica je naveo da je bilo riječi o upisnoj politici, infrastrukturnim pitanjima, kao što je izgradnja studentskog doma u Lukavici i o potrebi izgradnje doma u Bijeljini da bi se poboljšao studentski standard.

Rajčević je sa studentima prošetao Palama, a onda ih odveo na piće.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se