DruštvoEx-YunaslovnaVIJESTI

Patrijarh Porfirije: Beznađe je grijeh teži od svakog grijeha

BEOGRAD – Beznađe je grijeh teži od svakog grijeha, poručio je danas NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije okupljenim vjernicima na liturgiji koju je služio povodom Spasovdana, slave grada Beograda.

Patrijarh je istakao da je čovjek biće koje je stvoreno za radost i slavu Boga, te da nema mjesta neraspoloženju.

„Nema mesta nikakvoj senci tuge. Ako postoji naš lični promašaj, greh teži od svakog greha, to je nepopravljiva tuga, beznađe, očajanje, to je hula na Duha Svetoga“, rekao je patrijarh Porfirije okupljenim vjernicima u Vaznesenjskoj crkvi u centru Beograda.

On je ukazao da je danas Spasovdan i da je Hristos uznoseći se na nebo otvorio put koji ima dva smjera.

„Jedan je onaj kojim se uzneo, ali i kojim će opet doći i kojim verujemo da ćemo i mi sjedinjeni u njemu sa crkvom Hristovom zajedno sa njim biti uzneti“, rekao je srpski patrijarh.

Prema njegovim riječima, slava grada Beograda danas je samo kamičak slavljenja na koje su ljudi pozvani kao ikone Božije, jer su stvoreni isključivo i samo da slave Boga, a time autentničnog i preobraženog u Hristu čoveka.

On je pozvao okupljene da se danas, kupajući se u radosti Vaznesenja Gospodnjeg, pomole za ljubav i mir, za jedinstvo i zajednicu.

„Moleći se za tu zajednu i to jedinstvo molimo se za mir, ljubav i radost u čitavom svetu, a istovremeno vaznetoga Hrista na nebesa, zajedno sa njegovim Ocem i Duhom Svetim, sada i uvek i u vekove vekova amin“, rekao je patrijarh Porfirije.

Liturgiji su prisustvovali ovogodišnji domaćin slave, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predstavnici grada, vojske, političkih partija i brojni vjernici.

U okviru obilježavanja gradske slave, u Beogradu će večeras biti organizovana i svečana slavska litija, koju će predvoditi patrijarh Porfirije, sa više stotina sveštenika, članovima svih beogradskih crkvenih horova i predstavnicima različitih gradskih službi.

Izvor
Srna
Tagovi
Back to top button
Close
Close