23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Parovima sa sterilitetom najveći protivnik vrijeme

Udruženje porodica sa problemom steriliteta „Bebe 1“ iz Zvornika organizovalo je u ovom gradu za svoje članove konsultacije sa predstavnicima klinike „Bona Dea IVF“ /Bona Dea IVF/ iz Sarajeva u kojoj rade vrhunski stručnjaci iz ove oblasti i pomažu u rješavanju steriliteta i ostvarivanju potomstva.

Organizator konsultacija je Udruženje porodica sa problemom steriliteta „Bebe 1“.

Predsjednik Udruženja „Bebe 1“ Nikolina Oro rekla je novinarima da je ovo udruženje, nakon pandemije i popuštanja mjera, ponovo krenulo sa redovnim aktivnostima.

„Članovi Udruženja izrazili su želju da se upoznaju sa ljekarima ove sarajevske klinike i načinima njihovog rada putem prezentacije i besplatne konsultacije“, rekla je Oro i dodala da mnogo znači kada postoje vrhunski ljekari uz čiju se pomoć lakše mogu rješavati problemi.

Oro je podsjetila da je za 11 godina, koliko postoji Udruženje „Bebe 1“, kroz procese vantjelesne oplodnje rođeno više od 70 beba.

Osnivač i vlasnik klinike „Bona Dea IVF“ Ali Mesut, koji je radio u Turskoj, SAD i zemljama Balkana, rekao je da je parovima sa ovim problemom najveći protivnik vrijeme.

„Najveći problem u ovoj oblasti jeste vremešna dob žene, odnosno vrijeme kada se javljaju bračni parovi da riješe sterilitet“, rekao je Mesut i dodao da je u porastu i muški sterilitet.

Mesut je, podsjećajući da je to nekada i zajednički problem kod oba partnera, rekao da za sve postoji rješenje, ali da rješenja nema kada vrijeme prođe jer se mladost ne može vratiti, te je stoga bitno na vrijeme početi borbu protiv steriliteta.

Direktor Zavoda za zaštitu žena i materinstva u Kantonu Sarajevo Enis Hasanović rekao je da je problematika, ne samo u BiH, nego i regionu po ovom pitanju ista, ako se gleda stepen steriliteta.

„Različito je samo koliko parovi imaju besplatnih procedura vantjelsnih oplodnji. U Hrvatskoj i Srbiji je to pet postupaka, u Republici Srpskoj tri, u FBiH zakonom je predviđeno pet plaćenih postupaka, ali on nikada nije sproveden jer već više od tri godine resorni ministar nije predložio podzakonske akte“, rekao je Hasanović, koji je i ginekolog.

Nakon prezentacije rada klinike „Bona Dea IVF“ iz Sarajeva, obavljen je razgovor sa prisutnim članovima.

U zvorničko Udruženje „Bebe 1“ učlanjena su 84 bračna para sa područja regije Birač.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se