10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Ove greške olakšavaju provalnicima pristup vašem domu dok ste na ljetovanju

Piše Srbijanka Stanković

Odlučili ste da ugradite sistem kućne zaštite? Donijeli ste mudru odluku o načinu na koji da očuvate bezbjednost svog doma i porodice. Ipak, i pored toga, ne zaboravite na ostale važne korake koje bi trebalo preduzeti kako bi sigurnost Vašeg doma bila na najvišem nivou.

Nažalost, svakodnevno svedočimo brojnim slučajevima provala, naročito u sezoni godišnjih odmora i odlaska na ljetovanje. Mnogi od ovih incidenata delimično su rezultat pogrešnih koraka samih vlasnika kuća, kojima nesvjesno ugrožavaju sistem kućne zaštite.

Provalnici ne propuštaju priliku da greške koje obično činimo pretvore u svoju prednost. Ne samo da smišljeno targetiraju određene domove, već mogu i da prate Vaše dnevne rituale tokom određenog vremenskog perioda.

Čak i ako zaključate vrata po odlasku, postoji mnoštvo drugih poteza, na osnovu kojih Vaš dom postaje laka meta. U ovom tekstu, pročitajte koje su to najčešće greške koje pravimo kada je u pitanju bezbjednost doma i na koji način možete da ih spriječite, kako biste bili potpuno bezbrižni dok uživate na ljetovanju.

telefon sistem sigurnost

#1 Sakrivanje ključa spolja

Kada napuštate dom i razmatrate gdje bi bilo najbolje da sakrijete ključ, postavite se na mjesto provalnika. Razmišljajte na koja mjesta biste prvo posumnjali. Većina provalnika zna uobičajena skrovišta za ključeve: ispod otirača, ispod saksije, u šupljini zida ili među baštenskim biljkama. Sve opcije Vam djeluju očigledne i nedovoljno sigurne? Zato što to i jesu. Ostavljanje ključa napolju uvijek je rizik.

Ako Vas brine zaključavanje prilikom dužeg odsustva od kuće, mnogo je bolje da ključ ostavite pouzdanom prijatelju ili članu porodice. Ukoliko želite da zaobiđete poveravanje ključa drugoj osobi, razmislite o ugradnji pametne brave. Ovi uređaji Vam pružaju opciju upravljanja bravama putem pametnog telefona, čime olakšavaju i poboljšavaju monitoring bezbjednosti u kući. Pritom, nećete morati da brinete da li ćete izgubiti ključ.

#2 Čuvanje dragocjenosti blizu prozora

Pored uvođenja neophodnih spoljašnjih mjera zaštite, razmislite i o onome što se može vidjeti u Vašem domu.Imajte na umu da prozori pružaju uvid u dragocjenosti smještene na vidnim mjestima. Baš kao što Vi možete da vidite spoljašnju sredinu kroz prozor, potencijalni provalnici mogu vidjeti unutrašnjost Vašeg doma, naročito ako su vredni predmeti u blizini prozora u prizemlju.

Za neke veće predmete, poput televizora, pomjeranje na drugu lokaciju, u cilju zaštite dok ste odsutni, može da predstavlja problem. U tom slučaju, jednostavno spustite roletne ili navucite zavjese. Kada su vrijednosti manjih dimenzija u pitanju,  njihov premještaj sa vidnog mjesta na tajno skrovište je najbezbjednija opcija.

#3 Korišćenje lažne sigurnosne opreme

Kupovina lažnih kamera je u prošlosti bila dobra, ali ne najsigurnija opcija za odvraćanje provalnika od pokušaja provale u domove. Ipak, kako tehnologija tehničke zaštite napreduje, paralelno napreduje i znanje provalnika o funkcijama pametnih uređaja za zaštitu. Stoga, iskusni provalnici vjerovatno mogu da razlikuju stvarnu od lažne opreme.

Neka Vas to ne obeshrabri, jer danas možete kupiti prave sigurnosne kamere po pristupačnim cijenama. Upravljanju kamerama možete pristupiti sa pametnog telefona, te u svakom momentu možete biti u toku sa događanjima unutar i van Vašeg doma.

Sve o pouzdanoj opremi tehničke bezbjednosti najkvalitetnijih proizvođača, kao i održavanju i montaži sigurnosne opreme, možete saznati za sajtu kompanije Videomont. Stručni tim pronaći će najbolje rješenje za tehničku zaštitu Vašeg doma, a provalnici će dobro razmisliti o nastavku svog poduhvata ako podignu pogled i ugledaju pravu kameru uperenu u njih.

video nadzor sigurnost wi fi telefon

#4 Detaljne objave o putovanju na društvenim mrežama

Danas je veoma lako doći do informacija o kretanju ljudi. Haštagovi na društvenim mrežama otkrivaju provalnicima kuće čiji su vlasnici odustni u datom momentu. Da biste izbjegli informisanje provalnika, podijelite informacije o svom putovanju po povratku ili ograničite objave na mali broj ljudi. Ograničavanjem publike i pretraživosti, dijeljenje Vaše lokacije i rasporeda biće mnogo sigurnije.

Koje dodatne mjere zaštite uzeti u obzir kada krećete na put?

Potrudite se da Vaš dom ne odaje utisak da niste u njemu. Mnogi ljudi zaboravljaju da pokupe poštu i letke iz sandučeta, što provalnicima šalje siguran signal da vlasnici nisu u blizini određeno vrijeme. Zamolite ljude od povjerenja da povremeno obiđu Vaš dom i uklone sve detalje koji bi mogli da podstaknu provalnike.

Još jedan način da provalnike držite na odstojanju je stalno uključivanje rasvjete. Upaljeno svjetlo, naročito uveče, će stvoriti utisak da neko boravi u Vašem domu, što će vjerovatno odvratiti provalnike od njihove namjere.

Najzad, iako je tehnologija znatno napredovala u pravcu tehničke zaštite Vašeg doma, ipak se ne treba u potpunosti osloniti samo na ovaj vid zaštite. Ponekad se jednostavne strategije, poput upaljenog svjetla, čine smješnim naspram alarma i pametnih brava. Međutim, koliko god da ste uložili u modernu opremu, samo jedan ishitren potez može da sabotira efekat precizne tehnologije. Zato uvijek imajte da umu da kombinacija tehnike i pametnog razmišljanja ipak ostaje najpouzdanija zaštita.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se