23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Otkriće u Koluniću: Izronio Ostoja iz 15. vijeka! (foto)

U selu Kolunić kod Bosanskog Petrovca ove sedmice otkriven je glagoljski natpis na nadgrobnom spomeniku iz 15. vijeka, za koji se dugo vjerovalo da je nepovratno izgubljen!

Naime, dok je sa svojim parohijanima sređivao portu nekadašnjeg hrama Svetog Georgija, u narodu poznatiji kao Panađur, protoprezviter-stavrofor Zdravko Bogojević, ovdašnji paroh i sekretar Eparhije bihaćko-petrovačke, pronašao je spomenik i na njemu glagoljski natpis.

Još ranije postojali su zapisi o spomen-ploči izvjesnog Ostoje i o glagoljskom natpisu na njemu, ali već više od stotinu godina smatralo se da je spomenik sa zapisom ili uništen, ili odnešen.

Otac Zdravko Bogojević, ipak, intuitivno je predosjećao da bi se pomenuta spomen-ploča sa natpisom mogla pronaći, pa je tokom košenja trave naročito obratio pažnju na utonuli stećak sa desne strane hrama. Nakon uklanjanja trave i mahovine, počela su se nazirati obrisi slova, a nakon detaljnijeg odstranjivanja trave i zemlje oko spomen-ploče otkriven je i bočni zapis, koji se do tada skrivao u površinskom sloju zemlje.

Natpis po svojoj tipologiji pripada ustavnoj glagoljici, a prema mišljenju stručnjaka potiče iz 15. vijeka i njime se dva puta ispisuje lično ime Ostoja – sa desne i sa lijeve strane!

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Feparhija.bihackopetrovacka%2Fposts%2F978929272880368&show_text=true&width=500" width="500" height="803" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>


POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se