15.4 C
Zvornik
02. јуна 2023.

Obilježeno 29 godina od spajanja istoka i zapada Srpske

U Mišićima kod Modriče večeras je obilježeno 29 godina od susreta Prvog krajiškog i Istočnobosanskog korpusa u operaciji „Koridor 1992“, kojim su spojeni istočni i zapadni dijelovi Republike Srpske.

Komandant Dobrovoljačkog odreda Tolisa Trebavske brigade Milorad Stanković rekao je u obraćanju da su bitke počele 24. i 25. juna 1992. godine, a susret boraca dva korpusa dogodio se oko 16.00 časova na današnji dan 1992. godine, na liniji Živkovo Polje-filomena-rječica Tolisa.

– Susret boraca značio je da je putna komunikacija, koja je nazvana „Koridor života“, slobodna – rekao je Stanković nakon parastosa, koji su kod spomenika poginulim u operaciji „Koridor“ služili sveštenici Srpske pravoslavne crkve iz Skugrića i Modriče.

Cvijeće na spomenik položili su predstavnici Trebavske brigade, Čete specijalnog bataljona Druge posavske brigade, Prvog bataljona vojne policije Prvog krajiškog korpusa i načelnici opština Šamac i Modriča, koja je domaćin manifestacije.

Načelnik Modriče Јovica Radulović rekao je da se obilježavanjem istorijskog događaja – susreta Prvog krajiškog i Istočnobosanskog korpusa, građani Modriče sjećaju svih koji su svoje živote dali da bi sadašnje generacije živjele u slobodnoj Republici Srpskoj.

– Samo zajedno, jedinstveni i složni, kakvi su bili borci u proboju koridora, danas i ubuduće možemo graditi bolju Republiku Srpsku – rekao je Radulović.

Načelnik Šamca Đorđe Milićević rekao je da su Mišići jedno od najznačajnijih mjesta u istoriji ovog kraja, pošto su se na ovom prostoru sastale srpske vojske sa istoka i zapada i tako spojile zapadni i istočni dio Repbulike Srpske, te srpski narod zapadno od Drine sa maticom Srbijom.

– Poginuli borci, kojima je odata pošta i služen pomen, simbol su srpske sloge – rekao je Milićević.

Predsjednik Boračke organizacije Šamac Radovan Zoranović, bivši ratni komandant bataljona u Obudovcu, istakao je da je spajanje dva korpusa značilo sigurnost, ostanak i opstanak Srba u Šamcu, Obudovcu, Pelagićevu i Donjem Žabaru.

Željko Terzić, predsjednik Opštinske boračke organizacije Modriča, koja je organizator manifestacije, rekao je da se susret korpusa obilježava peti put uoči Vidovdana – 28. juna, centrlane manifestacije „Proboj koridora 1992“, koja se održava u Dugoj Njivi kod Modriče.

U Dugoj Njivi kod Modriče sutra će biti obilježeno 29 godina od operacije „Koridor“, najsloženije i najznačajnije operacije koju je izvela Vojska Republike Srpske ili bitke za život kako ju je narod nazvao.

Vojna operacija „Koridor 92“ trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostalim dijelovima Srpske i Srbijom.

Ovom akcijom, čiji je direktan povod smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika, okončana je 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Srpske i Republike Srpske Krajine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
967PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se