23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Naplata javnih prihoda povećana za 164,7 miliona KM

Poreska uprava Republike Srpske je u prvih pet mjeseci ove godine na račun javnih prihoda Srpske prikupila ukupno 1,123 milijarde KM, za 164,7 miliona KM ili 17 odsto više nego u istom periodu lani.

 – Radi se o kontinuiranom trendu povećanja naplate javnih prihoda što pokazuje i podatak da je naplata u prvih pet mjeseci ove godine za 86,6 miliona KM veća nego u istom periodu 2019. godine, koja je bila rekordna u naplati javnih prihoda i nije bila opterećena krizom izazvanom pandemijom i mjerama ograničenja i zabrana rada privrednih subjekata, kao što je to bilo prošle godine – saopšteno je iz Poreske uprave Srpske.

Na ovako pozitivne rezultate uticalo je nekoliko faktora, među kojima su mjere koje je donosila Vlada Republike Srpske sa ciljem prevazilaženja posljedica pandemije.

Iz Poreske uprave ističu da za stabilnu naplatu treba zahvaliti i odgovornom odnosu većine poreskih obveznika prema svojim obavezama, te redovnim aktivnostima Uprave na kontroli i naplati javnih prihoda.

Takođe, kako važan faktor stabilne naplate navodi se i konstantno uvođenje novih elektronskih usluga ove uprave, odnosno automatizacija procesa naplate javnih prihoda, kao i ohrabrujući oporavak domaće privrede.

– Kada su u pitanju direktni porezi, naplata je iznosila 226,1 miliona KM ili za 47,7 miliona KM više nego u istom periodu prošle godine – ističe se u saopštenju.

Najveći rast naplate u ovom segmentu prihoda ostvaren je kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu od oko 121,9 miliona KM, što je za 30,4 miliona KM ili 33 odsto više nego u prvih pet mjeseci prošle godine.

Značajan rast naplate bilježi se i kod poreza na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 90,7 miliona KM ili više za 12,7 miliona KM, dok je porez na nepokretnosti naplaćen 6,8 miliona KM, što je za 4,2 miliona KM više nego u uporednom periodu.

Naplata doprinosa je u prvih pet mjeseci ove godine iznosila 709,9 miliona KM, što je za 76,5 miliona KM ili 12 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

– Za Fond za penzijsko i ivalidsko osiguranje naplaćeno je 403,8 miliona KM ili 12 odsto više, za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno je 256,9 miliona KM ili 13 odsto više, dok je naplata doprinosa za Fond dječije zaštite i Zavod za zapošljavanje veća za po 12 procenata – dodaje se u saopštenju.

I ostali javni prihodi bilježe rast u svim segmentima, pa su tako u prvih pet mjeseci ove godine naplaćeni u iznosu od 186,1 miliona KM, što je više za 40,5 miliona KM u odnosu na isti prošlogodišnji period.

U tom segmentu javnih prihoda, takse i naknade su naplaćene u iznosu od 108,5 miliona KM ili 19 odsto više, dok su po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćena ukupno 25,3 miliona KM ili 51 odsto više u odnosu na prvih pet mjeseci prethodne godine.

– Povećana je i naplata po osnovu koncesionih naknada, kazni i ostalih prihoda – navode iz Poreske uprave.

Poreska uprava je u maju napaltila 210,8 miliona KM javnih prihoda ili više za 28,6 miliona KM nego u istom mjesecu prošle godine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se