12 C
Zvornik
20. април 2024.

MUP: Unaprijediti kapacitete za suzbijanje novih psihoaktivnih supstanci

Prisustvo novih psihoaktivnih supstanci, koje nisu navedene u listama droga pod kontrolom zakona, zabilježeno je i na teritoriji Republike Srpske, pa je neophodno unaprijediti kapacitete za njihovo suzbijanje, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Sa tim ciljem Ministarstvo je danas u Banjaluci, a povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge, organizovalo okrugli sto o temi „Nove psihoaktivne supstance – novi izazovi“, gdje su predstavnici MUP-a Srpske i zdravstvenih ustanova razmijenili iskustva o rasprostranjenosti novih psihoaktivnih supstanci na području Republike Srpske.

Iz Ministarstva su napomenuli da je riječ o supstancama koje nisu navedene u listama droga pod kontrolom zakona, zbog čega predstavljaju značajan izazov za organe koji sprovode zakon, kao i za sve druge ustanove koje se bave prevencijom i suzbijanjem zloupotrebe droge.

– S obzirom na to da je riječ o toksičnim jedinjenjima, posljedice konzumiranja imaju brojne negativne efekte na organizam, a njihova zloupotreba predstavlja prijetnju javnom zdravlju – navodi se u saopštenju.

Učesnici sastanka su se usaglasili da činjenica da te supstance nisu na listi droga pod kontrolom zakona predstavlja evidentan problem u radu policije i tužilaštva.

– Stoga je usvojena preporuka o apelovanju na nadležne da se ubrza postupak za donošenje odluke o dopuni liste droga, koji je u toku, kao i da se uprosti sam mehanizam dopune navedene liste, i tako omogući djelovanje organa za sprovođenje zakona na suzbijanju širenja novih psihoaktivnih supstanci – navodi se u saopštenju.

Јedan od zaključaka sa okruglog stola jeste da postoji potreba informisanja javnosti o štetnosti ovih supstanci, sa akcentom na omladinu, kao i o podizanju saradnje između ustanova i organizacija, koje se sa raznih aspekata bave pitanjem suzbijanja droge, na viši nivo.

Iz Ministarstva su upozorili da je prisustvo novih psihoaktivnih supstanci zabilježeno i na našem području, te kao primjer naveli da se u specijalizovanim prodavnicama, poznatim kao smart šopovi /smart shops/, mogu naći proizvodi koji se prodaju kao osvježivači prostora, soli za kupanje i slično, a koje korisnici konzumiraju inhaliranjem ili pušenjem.

– Mnoge zemlje su, u skladu sa preporukama UN i direktivama EU, dodale određene nove psihoaktivne supstance na liste droga pod kontrolom zakona – navodi se u saopštenju.

UN i Evropski centar za praćenje droga i zavisnosti, do sada su registrovali oko 950 različitih jedinjenja, uglavnom sintetičkog porijekla, koja se mogu svrstati u kategoriju nove psihoaktivne supstance.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se