14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Mitrović: Granični prelazi Bratunac i Svilaj uskoro u funkciji

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović rekao je danas da bi granični prelaz Bratunac mogao biti pušten u probni rad krajem jula, a granični prelaz Svilaj krajem avgusta.

Mitrović je u Banjaluci razgovarao sa direktorom Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Mirom Džakulom o završetku i što skorijem otvaranju graničnih prelaza sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom.

Ministar je rekao da bi radovi na graničnom prelazu Bratunac trebali biti završeni do 30. juna, a tehnički prijem i dobijanje upotrebne dozvole obavljeni u julu.

On je rekao da je završetak radova na graničnom prelazu Svilaj planiran za 15. jul, nakon čega bi u roku od 45 dana bio izvršen tehnički prijem i dobijanje upotrebne dozvole, dok bi se do polovine avgusta moglo planirati i stavljanje u funkciju ovog graničnog prelaza, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i transporta u Savjetu ministara.

U saopštenju se navodi da je preduslov za puštanje ovog graničnog prelaza u funkciju kategorizacija koja još nije urađena.

Mitrović i Džakula su se saglasili da je potrebno da nadležne institucije pokrenu inicijativu za kategorizaciju graničnog prelaza Svilaj, s obzirom na to da je Hrvatska već završila granični prelaz sa svoje strane, ali i auto-put na toj dionici.

Na sastanku je razgovarano i graničnom prelazu Vardište, te je usaglašeno da je potrebno izgraditi trasu auto-puta na ovoj dionici kako bi se na osnovu toga odredila pozicija zajedničkog graničnog prelaza, u čemu bi učestvovala i Srbija.

U saopštenju se navodi da je danas razgovarano i o zajedničkim graničnim prelazima sa Crnom Gorom, a to su Klobuk i Zupci, za koje je obavezu za izgradnju, prema ugovoru o graničnim prelazima, preuzela BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se