8.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Meduze iz najveće kineske rijeke stigle u Savu, stručnjaci tvrde: To je invazivna vrsta

Meduze iz najveće kineske rijeke Jangce, stigle su i u Savu, snimljene su u okolini Zagreba.

Kako je objavio hrvatski Jutarnji list, snimak neobičnih meduza poslao im je čitalac koji ga je načinio u Savi kod Zagreba.

Pojavu te vrste u nekim ribnjacima već su ranijih godina uočili i stanovnici Slavonije.

„Pojava slatkovodne meduze Craspedacusta sowerbii Lankester 1880. u rijeci Savi nije ništa čudno, s obzirom na to da je ta invazivna vrsta široko rasprostranjena u Evropi, kao i u cijelom svijetu, osim u polarnim krajevima. Vrsta potiče iz istočne Azije, odnosno iz područja rijeke Jangce, i uglavnom se otkriva u stadijumu hidromeduze, iako su otkriveni i stadijumi polipa, koji su vrlo mali, pa ih je teško otkriti“, rekao je dr Petar Kružić, vanredni profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu.

On je dodao da tih meduza ima i u jezeru Čingi Lingi uz rijeku Dravu, te u rijeci Krki.

„Vrlo vjerovatno je ima i u ostalim slatkovodnim rijekama i jezerima u Hrvatskoj, ali to još nije detaljno istraženo. Hrani se isključivo zooplanktonskim račićima, te prati dnevno-noćne migracije zooplanktona kojim se hrani. Smatra se da ne predstavlja opasnost za autohtonu slatkovodnu faunu, niti za čoveka, iako to treba još dodatno istražiti“, naglasio je Petar Kružić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se