12 C
Zvornik
20. април 2024.

Košarac: Federacija koči zaštitu domaće proizvodnje

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je danas da prijedlog odluke o praćenju stanja na tržištu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i mjerama za unapređenje poljoprivredne proizvodnje nije dobio podršku iz Federacije BiH /FBiH/.

„To nisu one zaštitne mjere, to su mjere koje će pratiti kako je došlo do poremećaja“, pojasnio je Košarac i dodao da je intencija bila da entitetska tijela zajedno sa proizvođačima to pitanje kanališu prema zajedničkom nivou vlasti.

Košarac je podsjetio i da je izrađen i u proceduru upućen prijedlog odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa porijeklom iz zemalja članica EU, na period od 200 dana, koji na tri sjednice Savjeta ministara nije dobio podršku.

On je u odgovoru na pitanje poslanika Aide Baručije šta je urađeno po pitanju zaštite domaće proizvodnje naglasio da se mora hrabrije ući u preispitivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Košarac je rekao da prilikom pripreme adekvatnih rješenja ne postoji politička podrška, te da je BiH previše zarobljena stavovima EU.

On je rekao da je u svakodnevnoj komunikaciji sa predsjedavajućim Savjeta ministara vezano za zaštitu domaće proizvodnje, te da je i u ekspozeu Savjeta ministara jasno rečeno da će se baviti pitanjem zaštite domaće proizvodnje.

Odgovarajući na pitanje Edina Mušića kada će biti izrađen prijedlog zakona o izmjeni Zakona o hrani, Zakona o veterinarstvu i Zakona o poljoprivredi, Košarac je naveo da Zakon o hrani može biti završen do jeseni.

On je istakao da je Zakon o veterinarstvu složeniji, te da se neće moći lako doći do rješenja.

„Ulažemo napore i mislim da ćemo draft verziju imati na jesen, pa onda ući u usaglašavanje sa entitetskim ministarstvima i na taj način i to riješiti“, rekao je Košarac i dodao da ima usaglašen zakon o vinu više od 95 odsto, te da bi se uskoro mogao naći pred Savjetom ministara.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se