13.1 C
Zvornik
29. септембра 2022.

Ko je Naftali Benet – najvjerovatnije nasljednik Benjamina Netanjahua?

Naftali Benet lider male partije čvrstorukaša je najavom da će pokušati da doprinese formiranju vlade jedinstva sa protivnicima sadašnjeg premijera Benjamina Netanjahua učinio korak bliže smjenjivanju tog dugogodišnjeg lidera Izraela.

Do toga je i došlo – lideri opozicije u Izraelu postigli su dogovor o formiranju koalicione vlade, čime će Benjamin Netanjahu nakon 12 godina biti smijenjen sa premijerske funkcije, javila je agencija Anadolija.

Četrdesetdevetogodišnji Benet je milioner, bivši tehnološki preduzetnik, a predvodi stranku Jamina (Desno) koja poziva na aneksiju delova okupirane Zapadne obale.

Nosi kipu, malu kapu kojom religiozni Jevreji pokrivaju teme, govori odlično američki engleski i njegov odnos prema ekononomiji je ultraliberalan, a prema Iranu zauzima čvrst stav.

On dijeli Netanjahuovu ideologiju i ušao je u politiku kao njegov saradnik, ali mu se u proteklim godinama sve više suprotstavljao i sada pokušava da ga zamijeni na funkciji premijera.

Poslije nedavno okončanog krvavog sukoba palestinskih ekstremista iz pojasa Gaze i izraelske vojske Benet je konačno pristao da se pridruži Jairu Lapidu, lideru stranke centra Ima budućnosti (Ješ atid) u koaliciji, kako bi svrgnuli Netanjahua, koji je na vlasti 12 godina uzastopno, a prethodni mandat mu je trajao tri godine.

Lapid, mandatar za sastav nove vlade poslije izbora u martu na kojima nije bilo jasnog pobjednika, je prihvatio da Benet prvi bude premijer u rotirajućoj vladi.

Obraćajući se naciji 30. maja uživo preko televizije Banet je tvrdio da će ga ljevičarske partije podržati da predvodi koaliconu vladu.

Lapidu je sinoć u ponoć isticao rok za formiranje koalicije od najmanje 61 od ukupno 120 poslanika u Knesetu, parlamentu.

Benetova nacinalističko vjerska stranka osvojila je sedam poslaničkih mandata na izborima, a jedan njegov poslanik je odbio da se pridruži takozvanoj koaliciji protiv Netanjahua.

Benet, bivši komandos, sin je Jevreja rođenih u SAD, živi u centralnom dijelu Izraela u gradu Ranani, a u politiku je ušao 2005. godine pošto je prodao svoju start ap firmu za 145 miliona dolara.

Naredne godine postao je šef Netanjahuovog kabineta, u vrijeme dok je Netanjahu bio u opoziciji.

Pet godina kasnije izabran je za predsjedavajućeg Savjeta Ješa koji lobira u korist jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali.

Od 2012. predvodio je nacionalno vjersku partiju Jevrejski dom i doprinio njenom jačanju između ostalog dajući zapaljive izjave o Palestincima.

Naredne godine je rekao da bi palestinske „teroriste trebalo ubiti, ne osloboditi“.

On takođe tvrdi da Zapadna obala nije pod okupacijom jer tamo „nikada nije bilo palestinske države“ i da izraelsko palestinski sukob ne može biti riješen već mora da se trpi „kao komad šrapnela u zadnjici“.

U Netanjahuovoj vladi Benet je bio ministar odbrane, ekonomije i obrazovanja.

Svoju partiju je preimenovao 2018. godine i bio dio Netanjahuove koalicije koja je iste godine propala.

Međutim, prošle godine u maju nije pozvan u Netanjahuovu vladu jedinstva, što se smatralo odrazom premijerovog nepoštovanja uprkos zajedničkoj ideologiji.

Tokom pandemije korona virusa 2020. Benet se usredsredio na zdravstvenu krizu nastojeći da spriječi širenje Kovida-19 i pomogne ekonomiji.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se