18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Kandidat za predsjednika granskog sindikata Radenko Smiljanić iz “Alumine”

Republički odbor Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske predložio je danas u Zvorniku Radenka Smiljanića za predsjednika Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Srpske.

Kako je najavljeno, izbor Smiljanića, koji je trenutno predsjednik Sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva u kompaniji “Alumina” biće potvrđen na predstojećoj Izbornoj skupštini republičkog Granskog sindikata u Tesliću.

Sadašnji predsjednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić rekao je da je Republički odbor na osnovu prijedloga svih sindikalnih organizacija koje su u sastavu Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva prihvatio prijedlog da se Smiljanić kandiduje za ovu funkciju.

On je dodao da je Republički odbor utvrdio i druge bitne dokumente za Izbornu skupštinu, a odnose se na izmjene i dopune Statuta, kao i prijedloge kandidata za republički, statutarni i nadzorni odbor.

Peulić je nakon sastanka rekao novinarima da je Republički odbor utvrdio i prijedloge za statutarnu komisiju Saveza sindikata, Nadzorni odbor Saveza sindikata, delegate Kongresa Saveza sindikata Republike Srpske, kao i potencijalnog predsjednika Saveza sindikata Republike Srpske.

Govoreći o dosadašnjem radu, Peulić je naglasio da je prezadovoljan radom Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske i sindiklanih organizacija, posebno kad je u pitanju socijalni dijalog sa poslodavcima o uslovima rada, platama i svim drugim elementima koji su u vezi sa boljim statusom radnika na radu.

“Posebno ističem socijalni dijalog poslovodstva i sindikata u kompaniji `Alumina`, koji, sigurno se može reći, služi kao primjer mnogim sindiklanim organizacijama u Republici Srpskoj kako treba voditi dijalog u korist radnika, naravno u skladu sa pozitivnim zakonskim aktima”, rekao je Peulić.

Smiljanić je istakao da je prihvatio prijedlog i da će, ako bude izabran na novu funkciju, koristiti sva dosadašnja iskustva koja je stekao predsjedavajući u dva mandata Sindikalnom organizacijom metalske industrije i rudarstva u kompaniji “Alumina”.

“Ovaj sindikat je u kompaniji `Alumina` tokom proteklog perioda pokazao da može da funkconiše na zavidnom nivou kada je u pitanju socijalni dijalog sa poslodavcem, jer je svaku problematiku, koja se u međuvremenu pojavljivala, rješavao uspješno zahvaljujući, upravo, dostignutom stepenu socijalnog dijaloga”, rekao je Smiljanić, koji je i doktor tehničkih nauka.

Predsjednik Upravnog odbora kompanije “Alumina” Mile Matić naglasio je da je otvorena komunikacija Sindikata sa menadžmentom u vezi sa bilo kakvim promblemom neophodna i poželjna.

“Sindikat je sastavni dio porcesa da se brže i lakše dođe do ciljeva kako bi materijalni položaj radnika bio bolji, a život uspješniji”, rekao je Matić, prisustvujući sastanku Republičkog odbora Granskog sindikata.

Matić je ocijenio da vrijeme pokazuje da će, osim kapitala i sredstava, ljudski faktor imati najdominantniju poziciju u sferi rada.

“Fabrika je gomila gvožđa bez ljudi. Ovdje je najvažnije izgraditi povjerenja među ljudima, da se analizira svaka situacija i da se kroz otvorenu komunikaciju rješavaju problemi poslovno i civilizovano”, rekao je Matić i dodao da se, osim materijalnog, kroz dijalog treba voditi računa i o ekološkom i bezbjednosnom aspektu koji će u eri tehnološkog napretka biti sve aktuelniji.

Ističući da kompanija ima dovoljno ljudskih resursa da može praviti neke pomake u razvojnom pravcu, Matić je ocijenio da je to još nedovljono sa aspekta unapređivanja svakog oblika saradnje koji ide u prilog boljeg poslovanja, uključujući i Sindikat kao promotera razvojnog puta.

Prema njegovim riječima, “Alumina” je kompleksan tehnološki proces koji podrazumijeva intenzivnu aktivnost svih i po strukturi i po hijerarhiji za rješavanje problema, a u svemu tome je najvažniji odnos i komunikacija s ljudima koja treba da bude potpuna i iskrena.

Matić je poželio uspješan rad Sindikatu i ocijenio da “Alumina” ima dobru saradnju sa sindikatom.

“Naravno, postoje stvari koje je moguće na obostrano zadovoljstvo riješiti, a i onih gdje uvijek ima nezadovoljnih, ali generalno gledano ide se naprijed. Da bi uspješno poslovala, kompanija mora ići u disperziju proizvodnog programa i raditi na razvoju tržišta, a sve sa ciljem da se radi i bolje živi”, rekao je Matić.

Na Republičkom odboru ovog sindikata rečeno je da će kongres Saveza Sindikata Republike Srpske biti održan 1. jula u Tesliću.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se