Hrizostom: Način rušenja crkve u Konjević polju nije bio po dogovoru

BANJALUKA – U video izjavi objavljenoj na Facebooku, mitropolit dabrobosanski Hrizostom pojasnio je detalje vezane za rušenje crkve u Konjević Polju.

Naveo je da se prilikom izmiještanja crkve odstupilo od prvobitnog dogovora i da je radove obavila firma iz Brčkog umjesto prethodno najavljene iz Foče.

„Mi smo u dva, tri navrata rekli da je u pitanju međunarodni sud koji je presudio tako da se crkva ukloni – s tim da se ukloni na način da to pristoji crkvi, da se sav materijal sačuva, kako bi se njime izgradila nova u spomen svih žrtava srednjeg Podrinja upravo u Bratuncu“, naveo je mitropolit.

Kako je rekao od tog dogovora se odstupilo, što je rezultiralo „onakvim načinom rušenja crkve koji nije ni po dogovoru, a ni po onome kako smo bili u posljednjem momentu obaviješteni“.

Prema njegovim riječima firma iz Foče bila je zadužena da crkvu prenese u Bratunac, međutim, desilo se da je druga firma iz Brčkog bila izvođač radova.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F205047956606029%2Fvideos%2F332571175051331%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="315" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

„Jeste da je ovo težak i vrlo emotivan momenat za svakog Srbina, ali mi smo jedan veliki narod koji mora da razmišlja racionalno i razumno, a ne samo emocijama“, naveo je mitropolit.

Mitropolit je najavio izgradnju dvije crkve, u Bratuncu u spomen svim žrtvama srpskog naroda Podrinja i Konjević Polju, pošto se pronađe adekvatna lokacija, a nakon rušenja crkve u tom mjestu.

Građenju novih crkava, Hrizostom je nazvao novim početkom i dodao da će one istovremeno služiti potrebama vjernika ovih područja.

Back to top button