DruštvoEx-YunaslovnaVIJESTI

Crna Gora ukida gotovo sve epidemiološke mjere

CRNOGORSKO vijeće za borbu protiv koronavirusa odlučilo je od subote ukinuti gotovo sve epidemiološke mjere u zemlji nakon što je Crna Gora zabilježila najmanji broj novih zaraza od juna 2020. godine.

Prosječan broj novozaraženih prošle sedmice bio je 18, dok je ukupan broj aktivnih slučajeva koronavirusa 380.

„Četrnaestodnevna kumulativna incidencija je 53.86 i najmanja je od septembra 2020. Prema tom indikatoru obolijevanja, Crna Gora je bolja od turističkih zemalja Španjolske, Cipra, Grčke i Turske“, rekao je Igor Galić, direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje.

On je takođe istakao da je prvom dozom vakcinisano 30 posto punoljetnih stanovnika Crne Gore, dok je potpuno imunizovano četvrtina odrasle populacije te zemlje.

Kao rezultat toga od subote svi ugostiteljski objekti mogu raditi bez ograničenja radnog vremena, dok im je do sada bilo dozvoljeno da rade do ponoći. Takođe se dopušta rad noćnih klubova, uz negativan test na koronavirus ili potvrdu o vakcinisanju. Ista pravila vrijede za rad kasina kojima je ponovo dopušteno neograničeno radno vrijeme.

Dopušteno održavanje festivala na otvorenom

Zdravstvene vlasti povećale su s 50 na 100 broj osoba koje istovremeno mogu učestvovati na javnim priredbama, političkim i privatnim skupovima, proslavama, svadbama, kao i drugim manifestacijama na otvorenom i na terasama ugostiteljskih objekata.

Prvi put nakon godinu dana dopušteno je održavanje muzičkih manifestacija i festivala na otvorenom. 

Na popis zemalja iz kojih bez uslova turisti mogu ulaziti u Crnu Goru dodane su Norveška i Kazahstan. Do sada je crnogorska granica bila potpuno otvorena za državljane Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Albanije, države članice Evropske unije, Izraela, Švajcarske, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine i Moldavije.

Crna Gore je početkom godine bila u vrhu zemalja u Evropi po broju aktivnih slučajeva i novozaraženih. Prvih dana marta crnogorske zdravstvene vlasti uvele su restriktivne epidemiološke mjere koje su bile na snazi pet sedmica i koje su dale rezultat, pa je sredinom aprila počelo postupno ukidanje epidemioloških mjera i normalizovanje života u toj državi.

Back to top button
Close
Close