2 C
Zvornik
20. април 2024.

Značaj preventivnih pregleda za rano otkrivanje bolesti

Ne treba da čekamo da nas nešto zaboli ili da počnemo da se osećamo loše, pa da odemo kod doktora. Kod nekih oboljenja simptomi često dugo izostaju, a kada se jave, bolest se već razvila i opcija za lečenje ima manje.

Kako bismo izbegli takvu situaciju trebalo bi da stvorimo naviku odlaska na sistematske i preventivne preglede.

Sistematski pregled

Deca od rođenja do punoletstva imaju u početku veoma redovne preglede, na svakih mesec dana ili dva, a posle prve godine života oni se proređuju i savetuju se na svakih godinu dana. Ovo je jedna od bitnih stvari koje ne treba da napustimo ni kada zakoračimo u svet odraslih.

Sistematski pregled odrasle osobe najčešće obuhvata anamnezu, opšti klinički pregled, tumačenje krvne slike, a kod žena i palpatorni pregled dojki. Posle pregleda doktor daje savete i upućuje pacijenta na dalja ispitivanja, ako je to potrebno. 

Krv protiče kroz svaki deo našeg tela, pa je krvna slika izuzetno važna kao početna tačka za analizu zdravstvenog stanja, jer gotovo sve što se dešava u našem organizmu ostavlja posledice na nju.

Kardiološki preventivni pregled

Ako u porodici imate slučajeve srčanih bolesti i vi zbog genetskih predispozicija spadate u rizičnu grupu za razvoj istih oboljenja, zato ne bi trebalo da čekate pojavu simptoma kako biste se obratili stručnjaku. 

Osim toga, ako pušite, gojazni ste, radite statične poslove i dosta ste pasivni ili imate dijabetes, takođe treba da povedete računa o stanju u kom vam se nalazi kardiovaskularni sistem, jer sve ove navike i stanja značajno povećavaju šansu za oboljenja ove vrste. Kada želite da zakažete termin u što kraćem roku i treba vam proveren i iskusan kardiolog Beograd će vam pružiti najbolji izbor ordinacija. Bolesti srca i krvnih sudova spadaju u najčešće i najfatalnije, baš zato što ih je teško uočiti na vreme bez preventivnih pregleda. Simptomi se u najvećem broju slučajeva javljaju kada je problem postao ozbiljan što naravno otežava lečenje i oporavak.

Preventivni kardiološki pregled obuhvata našu i porodičnu anamnezu i kardiološki pregled, a ako doktor proceni da je neophodno moguće je uraditi još neke dodatne analize kao što su: EKG, eho srca, 24-satni holter, test opterećenja itd.

Značaj preventivnih pregleda za rano otkrivanje bolesti 1

Stomatološki pregledi

Zubobolja je gotovo uvek znak da smo već zakasnili i da je u toku upalni proces, koji može da bude jako neprijatan i da zahteva duže lečenje ili vađenje zuba. Redovnim kontrolama kod stomatologa moguće je uočiti nastanak problema u rano, pa će lečenje biti mnogo brže i uspešnije.

Skrining za rano otkrivanje raka debelog creva

Ovaj pregled je važan jer se radi kod osoba koje nemaju nikakve simptome i imaju preko 50 godina, ali i kod onih kod kojih ima bilo kakvih razloga za sumnju. Jako je jednostavan test i podrazumeva analizu stolice, a preporučuje se jednom godišnje, jer rano otkrivanje ove bolesti omogućava veoma uspešno lečenje.

Ginekološki preventivni pregled

Sve žene bi trebalo jednom godišnje da obave preventivni ginekološki pregled u okviru kog se vrše brisevi koji mogu otkriti promene na grliću materice u ranoj fazi. Rak grlića materice i rak dojke spadaju u najrasprostranjenije bolesti koje bi mogle biti mnogo efikasnije lečene kada bi uvek bile otkrivene u ranoj fazi. 

Preventivnim pregledima činimo veliku uslugu svom organizmu, jer pratimo njegovo stanje, upoznajemo ga i dajemo mu bolju šansu za izlečenje čak i ako se neki problem pojavi.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se