15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Zeljković: Vakcinacija novinara, prosvjetara i policajaca krajem maja

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković rekao je da bi treća faza vakcinacije protiv virusa korona u Srpskoj trebalo da počne krajem maja, kada će, između ostalih, biti vakcinisani medijski i prosvjetni radnici i policijski službenici.

Zeljković je naveo da je plan da se ide paralelno sa vakcinacijom ovih grupa građana, te izrazio nadu da će se proces završiti u što kraćem periodu.

„Republika Srpska raspolaže sa oko 130.000 do 150.000 vakcina, a očekuje se da će nam uskoro stići dodatnih oko 250.000 doza za veći obuhvat vakcinacije“, rekao je Zeljković za „Nezavisne novine“.

On je istakao da je cilj da do kraja maja bude 100.000 lica vakcinisanih prvom dozom, te da je najveći izazov obezbjeđivanje vakcina, ali i da građani budu zainteresovani za vakcinaciju.

Zeljković je naveo da se Srpska trenutno nalazi u drugoj fazi vakcinacije, koja obuhvata osobe starije od 65 godina i osobe sa više hroničnih bolesti, te da je preostalo još 60.000 starijih od 65 godina su se prijavili, a još nisu vakcinisani.

Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, on je naveo da podaci ukazuju da se Srpska priprema da uđe u povoljniju epidemiološku situaciju.

„Međutim, trenutna situacija, pored stabilizacije i dalje je nepovoljna, sa visokim brojem pozitivnih lica na dnevnom nivou. I dalje je neizvjesno u kojem pravcu će ići i to zavisi od nas“, rekao je Zeljković.

Kada je riječ o potvrdi o vakcinaciji koju osoba dobije u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se vakciniše, on je napomenuo da ona važi unutar Srpske.

„Kada osoba završi kompletnu vakcinaciju može od Instituta da dobije potvrdu koja je zaštićena kodom, koji je nemoguće falsifikovati“, rekao je Zeljković.

On je poručio građanima da je najvažnije da znaju da su sve vakcine koje dolaze u Srpsku kontrolisane i sigurne, te da je mala razlika između vakcina kada je riječ o efikasnosti.

„U Srpskoj nismo imali nijedno ozbiljnije neželjeno dejstvo kao posljedicu vakcinacije, nego su to bila blaža neželjena dejstva, poput temperature, malaksalosti, bolova u mišićima, na mjestu uboda ili opšta slabost“, pojasnio je Zeljković.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se