9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Zašto su ugradni uređaji dobra opcija za dizajn vaše kuhinje

Jedna od najvećih odluka kada dizajnirate novu kuhinju jeste kupovina novih uređaja i aparata koji su neophodni da bi sve bilo praktično i funkcionalno. Pritom, pitanje koje najčešće muči  vlasnike jeste da li odabrati klasične ili ugradne uređaje?

Trendovi u dizajnu enterijera savjetuju primjenu ugradnih kuhinjskih aparata. Ovi uređaji su u bukvalnom smislu integrisani u dizajn vaše kuhinje, pritom joj daju besprijekoran izgled, bilo da je riječ o modernom ili tradicionalnom stilu.

Bez obzira da li planirate da uredite potpuno nov ili da renovirate postojeći kuhinjski prostor, ono o čemu ćete bez ikakve sumnje morati da razmišljate, jeste kupovina novih uređaja. Ako ranije niste imali ugradne kuhinjske aparate, možda u početku pomalo možete biti sumnjičavi, ali vjerujte da ugradna bijela tehnika donosi niz prednosti.

Šta su zapravo ugradni kuhinjski uređaji?

To su aparati koji sa svim kuhinjskim elementima čine jednu cjelinu. Neki od njih mogu biti i sakriveni iza frontova, dok drugi jednostavno nastavljaju neprekidan niz sa vašim radnim površinama. Oni prostoru u kome provodite veliki dio vremena daju moderan izgled.

Danas gotovo svaki od kućnih uređaja može biti ugradni – od frižidera, preko sudomašina, rerni i mikrovalnih pećnica, pa sve do mašina za pranje veša i drugih manjih aparata. Oni su idealno rješenje za ljude koji ne žele da im klasična  bijela tehnika narušava dizajn kuhinje.

U nastavku teksta navešćemo one prednosti za koje mislimo da su od najvećeg značaja kada se budete dvoumili da li kupiti klasične ili ugradne aparate za svoj dom.

Jedinstven dizajn čitavog prostora

Jedna od najvećih prednosti ugradnih uređaja jeste jedinstven dizajn cijele kuhinje. Ugradnim aparatima zaokružićete savršenu estetsku formu, koju biste klasičnom bijelom tehnikom mogli da pokvarite.

Ako se odlučite za ovu vrstu uređaja, trebalo bi da ih odaberete što je moguće prije, kako biste na osnovu njih dizajnirali ostatak kuhinje i uvjerili se da se uklapaju u ono što želite postići. Takođe bi bilo dobro da uređaje koje uparujete budu od istog proizvođača. Na primjer, Candy ugradne rerne i Candy mikrotalasne pećnice.

Prostrana kuhinja i radna površina

Još jedan veliki benefit ugradnih uređaja jeste „otvorena” i prostrana kuhinjska površina koja je savršena za trpezariju i za kuvanje. Ako se odlučite za ovu vrstu uređaja, moći ćete ih uklopiti čak i u uglovima vaše kuhinje ili na krajevima koji su bliži trpezariji ili dnevnom boravku. Ovo je posebno korisno ako u sklopu prostora za kuvanje imate trpezariju i sto za ručavanje. Ako ste se odlučili za kuhinjsko ostrvo uštedjećete ovako puno na prostoru.

Jednostavna priprema hrane

Ugradni aparati će vam znatno olakšati kuvanje, u to nema nikakve sumnje. Recimo, mogućnost postavljanja electrolux ugradne ploče za kuvanje u bilo koji dio vaše kuhinje je velika prednost. Ugradnu rernu, primjera radi, možete postaviti u visini očiju ili ramena, tako da se više nikada nećete morati savijati da biste provjerili da li je ručak gotov.

Takođe ugradna ploča za kuvanje i ugradna rerna mogu biti odvojene, što je savršeno ako planirate da imate kuhinjsko ostrvo.

Jednostavno čišćenje

Čišćenje ugradnih uređaja će vam biti znatno lakše. Nećete imati uglova ili praznina između uređaja gdje često upadaju mrvice i sitni ostaci hrane. Neprekidan dizajn znači da vašu kuhinju možete lakše očistiti.

poret ravna ploča

Podići ćete cijenu vaše nekretnine

Iako ih ne možete ponijeti sa sobom kada se selite u novi dom, ugradni aparati će podići vrijednost vašeg stana ili kuće kada je budete prodavali. Jedna od najčešćih stvari za koju su ljudi spremni da plate više kada kupuju novu kuću je dobra i kvalitetna kuhinja. Ako imate više ovakvih uređaja, gotovo sigurno ćete dobiti bolju cijenu prilikom prodaje vaše nekretnine.

Zaključak

Pored gore nabrojanih prednosti, moramo naglasiti da su svi ugradni kuhinjski uređaji dizajnirani da maksimalno zadovoljavaju sve sigurnosne i ergonomske zahtjeve kupaca.

Ipak, kako bi bili potpuno pravedni, pomenimo i neke nedostatake. Na primjer, ugradni frižideri su generalno skuplji od klasičnih ako poredimo one sa istim ili sličnim specifikacijama, a tako je i sa rernama, pločama i šporetima. Sama ugradnja vas može koštati više jer će vam pored stručnosti biti potreban i prostor (orman) u koji će uređaji biti smješteni.

Često, mada se u zadnje vrijeme proizvođači trude da to isprave, kapacitet ovih aparata je nešto manji nego kod samostojećih uređaja – to se posebno odnosi na frižidere. Takođe, ako se uređaj pokvari, sam pristup mjestu kvara može biti otežan, pa samim tim zamjena pokvarenog dijela može duže trajati, što bi moglo poskupeti popravku.

Da zaključimo, definitvno bi trebalo da razmislite o ugradnim aparatima kada renovirate ili dizajnirate potpuno novu kuhinju. Iako mogu biti skuplji od klasičnih uređaja, zbog svih gore navedenih prednosti ne biste trebali da štedite na njima.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se