4.4 C
Zvornik
30. јануара 2023.

Vlada donijela odluku o povećanju najniže plate u Srpskoj na 540 maraka

Vlada donijela odluku o povećanju najniže plate u Srpskoj na 540 maraka

U narednih sat ili dva zatražićemo posebnu sjednicu Narodne skupštine kako bi zakoni prošli proceduru do kraja maja i kako bi njihova primjena bila od 1. juna rekao je premijer Radovan Višković, dodajući da ima informaciju da će kolegijum Skupštine biti 24. maja.

– Kroz set zakona Vlada se odriče 70 miliona KM koji će biti pretočeni u povećanje plata u javnom i privatnom sektoru – rekao je Višković.

 Vlada Republike Srpske danas je razmatrala Zakon o platama zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske, Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda, Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima, Zakon o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture, te Zakon o platama zaposlenih u oblasti pravosuđa.

Najviše nesuglasica sa sindikatima bilo je u zdravstvenim sektoru, za platu od 800 maraka povećanje iznosi 8 odsto, za platu od hiljadu maraka 7,7 odsto, za platu preku 2.500 KM povećanje je 6,6 odsto, precizirao je Višković

– Primjećeno je da su dežurstva i prekovremeni rad u zdravstvu, bili manje plaćeni, i to je sada korigovano i biće plaćeno kao redovan rad – rekao je Višković.

Umanjenje od 70 miliona maraka u budžetu biće nadoknađeno rastom prihoda, tvrdi premijer.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se