3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

U izradi Zakon o spriječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić informisaće Savjet ministara o preduzetim mjerama na izradi zakona i potrebi preduzimanja narednih koraka u usaglašavanju Nacrta zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Ovo je zaključeno na sastanku sa predstavnicima institucija BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta koji učestvuju u izradi Nacrta zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti s ciljem prevazilaženja zastoja u donošenju ovog vrlo značajnog akta.

Zbog neusvajanja ovog dokumenta, BiH bi se ponovo mogla naći na sivoj listi međunarodnih tijela za kontrolu sistema borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma FATF, Manival i EU, kao zemlja koja ne ispunjava međunarodno prihvaćene standarde u ovoj oblasti, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti.

Cikotić je na sastanku, kojem je prisustvovao i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler, podsjetio da je BiH već bila na ovoj listi FATF-a i EU, što je „imalo velike političke, ekonomske i finansijske posljedice po zemlju“.

U saopštenju se podsjeća da je radna grupa koju je formirao Savjet ministara uradila značajan dio posla na izradi teksta Nacrta zakona, ali se nije mogla usaglasila o veoma bitnim odredbama koje se odnose na pojedine osnovne pojmove u vezi sa mjerama za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, uspostavljanjem centralnog registra stvarnih vlasnika i pristupom informacijama iz njega, kao i mogućnošću elektronske identifikacije klijenata, te definisanjem pojedinih obveznika Zakona i nadzora nad radom obveznika.

Rukovodioci nadležnih institucija su na sastanku pokušali približiti stavove radi potpunog usklađivanja ovog zakona sa relevantnim međunarodnim standardima koji predstavljaju međunarodne obaveze i za BiH.

Ministarstvo bezbjednosti, odnosno Cikotić je prije sastanka ponudio nekoliko mogućih rješenja za sporne tačke zakona, ali o tome nije postignuta saglasnost.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se