15.4 C
Zvornik
06. октобра 2022.

Snima se film „Svjedok“ po svjedočanstvu Zorana Stankovića u režiji Denisa Bojića

U Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji dogovoreni su detalji oko realizacije dokumentarnog filma radnog naslova „Svjedok“, autora Denisa Bojića.
Film će zajednički realizovati Radio-televizija Republike Srpske i Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica, a baziraće se na na biografiji, svjedočenju i arhivskoj građi najpoznatijeg srpskog patologa doktora Zorana Stankovića.
Radeći na hiljadama obdukacija stradalih žrtava, Stanković je najpozvanija osoba koja argumentovano može da govori o ratnim zločinima počinjenim nad srpskim narodom.
Biografija, te neosporni autoritet svjetskih razmjera, Stankovića pozicioniraju među najvažnije hroničare
jednog vremena.

  • Nadam se da će film, kako je koncipiran bez ikakvih emocija sa, nažalost, surovom istinom o ljudima koji su ubijeni na monstruozan način, samo zato što su pripadnici nekog drugog naroda, ili vjere, ili iz nekakvog ćefa, biti prikazan onako kako zaslužuju žrtve – naglasio je Stanković.
    On je naglasio da je obavezan da kaže istinu zbog ljudi koji žive na prostoru BiH.
    Bojić je istakao da je ovo jedan od najvažnijih projekata RTRS-a i generalno za srpski narod čiji početak je moguće ozvaničiti poslije dugotrajnih priprema.
  • Stanković je jedna od najvažnijih ličnosti u neposrednoj istoriji koja može svedočiti o razmjerama, ne samo naših stradanja, već i o svim strahotama i užasima na području bivše zemlje – rekao je Bojić.
    Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić naglasio je značaj snimanja ovog filma za njegovanje kulture sjećanja, zahvalivši za angažovanje Stankoviću i Bojiću.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se