15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Osnovcima 12 novih udžbenika, srednjoškolcima 13

U Republici Srpskoj će od naredne školske godine, prema planu i progamu, biti uvedeno 12 novih udžbenika u osnovno, a 13 u srednje obrazovanje.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović je rekao da su stručni timovi, koje je formirao Republički pedagoški zavod zbog izmjena u nastavnim planovima i programima, odradili svoj dio posla kako bi udžbenici bili spremni na vrijeme.

On je istakao da se intenzivno radi na programu i usklađivanju udžbenika na predmetima od nacionalnog značaja, te da će od naredne školske godine u upotrebi biti i priručnik za nastavnike koji će predavati te predmete.

– To su, prema zaključku Vlade Republike Srpske, Srpski jezik, Istorija, Geografija, Poznavanje prirode i društva, Muzičko i Likovno – pojasnio je Damjanović.

Damjanović je dodao da su planovi i programi sa Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Srbije usklađeni oko 98 odsto.

– Ova dva procenta ćemo usaglasati u narednih nekoliko mjeseci. Kada dva zavoda usaglase programe, Zavod za udžbenike Srpske štampaće ih na ijekavici, a Zavod Srbije na ekavici. Kad su programi usklađeni, onda će i sadržaj biti isti – rekao je Damjanović.

On je izrazio zadovoljstvo jer sada postoje udžbenici stranih jezika domaćih autora, te dodao da je taj proces završen u osnovnom obrazovanju i da se došlo do trećeg razreda srednjih škola.

Damjanović, koji se danas u Istočnom Sarajevu sastao sa direktorom Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske Bojanom Đenićem, izrazio je uvjerenje da se neće morati mijenjati Zakon o izdavačkoj djelatnosti Republike Srpske.

Đenić je rekao da će Zavod imati dovoljno vremena da pripremi udžbenike za narednu školsku godinu.

– Imali smo vremena da raspišemo konkurs za nove udžbenike, da obavimo recenzije i imamo 12 novih udžbenika za osnovno i 13 udžbenika za srednje obrazovanje – dodao je Đenić.

On je izrazio posebno zadovoljstvo zbog novih udžbenika u srednjem obrazovanju, jer je do sada problem bio nedostatak literature.

– Konkurs je bio raspisan za 110 novih udžbenika. Pristiglo je dosta rukopisa, ali 13 ih je dobilo pozitivne recenzije – pojasnio je Đenić.

Đenić je naveo da se proces digitalizacije odvija po planu, te da je u prošloj godini digitalizovan sadržaj sedam udžbenika, dok je plan da u ovoj školskoj godini bude digitalizovan sadržaj još 14 udžbenika.

On je rekao da je za udžbenike beogradskog izdavača, koji su povučeni iz upotrebe, pronađena alternativa, te da se čeka odobrenje za upotrebu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se