5.9 C
Zvornik
19. март 2024.

Ohrabrujući podaci u BiH: Odgovorni građani zaustavili divljanje virusa

„Druga mjera koja sigurno doprinosi manjem broju pozitivnih lica jeste to što su institucije uvele pravila dezinfekcije i programiranog rada osoblja vezano za distancu i zaštitnu opremu“, kazao je Nenad Stevandić, zamjenik generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske.

Dodaje da sve pandemije imaju pikove, koji su do sada, što se tiče pandemije izazvane virusom korona, bile od pet do sedam nedjelja.

„Ako se odgovorno ponašate, nakon sedme nedjelje krene pad i po svjetskoj krivulji, građani Republike Srpske su se odgovorno ponašali i zato imamo manji broj zaraženih lica“, kazao je Stevandić  i istakao da je broj zaraženih sada u rangu februara i martu ove godine kada je bila  dosta relaksirana situacija.

„Jedno vrijeme  imali smo 1.500 zaraženih u bolničkom sektoru, gdje smo imali preko 500 pacijenata na kiseoniku, 127 osoba na respiratoru, a sada je to tri do četiri  puta manje, tako da smo na oko 500 pacijenata u bolnicama“, pojasnio je Stevandić.

Istakao je da je, što se tiče Banjaluke, jedno vrijeme bilo preko 600 pacijenata, a sada ih je ispod 200, tri puta manje, u bolničkom sektoru.

Da BiH bilježi manji broj lica pozitivnih na virus  korona, a  da su tome doprinijele mjere koje su uvođene u cijeloj BiH, kaže i Ednan Drljević, infektolog i član Kriznog štaba Kantona Sarajevo.

„Bh. građani su se zbog ranijeg velikog broja oboljelih, ali i povećane smrtnosti, prepali, tako da su poštovali mjere koje su bile dosta drastične, počevši od policijskog sata, zatvaranja ugostiteljskih objekata, skijališta, koja su sigurno najveći izvori zaraze“, kazao je Drljević.

Ističe da druga stvar koja je uticala na manji broj oboljelih  je i vakcinacija bez obzira na to da li se ona vršila u BiH ili u regionu.

„I to je  dijelom  doprinijelo da se infekcija malo smiri“, kazao je Drljević i dodao da je zdravstveni sistem, koji je sam od sebe krhak, i ovaj put pokazao da ima neočekivanu snagu i da je dobro odradio i doprinio da se infekcija stavi pod kontrolu.

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH, nakon sjednice Kriznog štaba FBiH, izjavio je da je prijedlog o ublažavanju mjera, koji je upućen Vladi FBiH na usvajanje, donesen zbog nikad manje incidence u ovom entitetu.

„Nikad nije bila bolja epidemiološka situacija od početka krize sa  virusom korona. U FBiH imamo incidencu 28, a skoro svi kantoni su ispod incidence 50, tj. imamo samo tri kantona koji imaju incidencu preko 50, a oni su u fazi smirivanja“, kaže Čerkez. Dodao je da se građani ipak ne smiju opuštati i da se i dalje svi moraju pridržavati mjera.

Istakao je da, što se tiče Kriznog štaba, od juče su ukinuli ograničenje kretanja, ali da još čekaju potvrdu Vlade FBiH, koja će zasjedati u četvrtak.

„Omogućili smo muziku uživo u ugostiteljskim objektima, DJ-eve, ali uz obavezni pleksiglas preko dva metra koji će u potpunosti odvojiti izvođača i publiku i da publika bude udaljena tri metra od tog pleksiglasa. Nakon 15 dana ćemo biti u stanju da još dodatno ublažavamo mjere, možda da se publika vrati na stadione“, naveo je Čerkez.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se