3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Kako su Litvanci fiktivno preko fabrike stakla prali novac i „zadužili“ Aluminu za više od 40 miliona KM

Apelacioni sud u Litvaniji donio je nedavno i javno objavio  presudu kojom se „Alumina“ tereti za dug vrijedan više  od 40 miliona konvertibilnih maraka. O čemu se, zapravo, radi?

Bivši vlasnici Fabrike glinice „Birač“, predstavnici Ukio banke Investiciona grupa iz Litvanije, u nizu malverzacija kojima su izvlačili novčana sredstva i kapital iz Republike Srpske, osmislili su  i realizovali 2011. godine finansijski projekat opremanja proizvodne linije staklene  ambalaže u Zvorniku. Te godine trebala je,  u  krugu Birača,   započeti gradnja fabrike kapaciteta 240 tona stakla na dan ili 87.000 tona godišnje. Kako stoji u ugovoru koga su 24. oktobra 2011. godine sklopili „Baltijos Stiklas“ iz Litvanije i privredno društvo „Alumina“, kćerka Fabrike glinice „Birač,“ u Zvorniku  je trebala biti ostvarena  maksimalna mjesečna proizvodnja od čak 20 miliona staklenih boca od pola litra. Od svega toga ostali su samo: dugovi.

Fabrika, naravno, nikad nije napravljena, transakcije koje su tadašnji upravljači  vršili između sebe,  kasnije će se ispostaviti, imale su za cilj isključivo bogaćenje pojedinaca, povezanih sa Ukio bankom i njenim tadašnjim gazdom Vladimirom Romanovim.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se