5.9 C
Zvornik
19. март 2024.

Istorijski dan, novi početak u odnosima Srpske i Srbije

FOČA – Predsjednici Vlada Republike Srpske i Srbije, Radovan Višković i Ana Brnabić položili su kamen temeljac za Hidroelektranu „Buk Bijela“ na Drini, čime je ozvaničen početak gradnje ovog projekta.

Danas počinju pripremni radovi za izgradnju ove HE, koju će zajedno finansirati elektroprivrede Srbije i Srpske u iznosu oko 220 miliona evra.

Premijer Srpske Radovan Višković istakao je da ovaj projekat doživljava kao nešto najznačajnije za RS i Srbiju, jer se na njega čeka više od 60 godina.

„Došli smo u poziciju da krenemo u realizaciju ovog projekta i danas nakon 60 i više godina žele da nam ospore ovaj projekat samo zato što ga radimo sa Srbijom. Da smo potpisali ugovor sa nekim drugim, mi bi bili pravi momci, dobri momci“, rekao je Višković.

„Projekat koji znači život, koji znači povezivanje, projekat koji znači opstanak, projekat koji znači prosperitet, zašto nekome takvi projekti smetaju?“, upitao je Višković.

On je ponovio da je izgradnja ovog projekta isključivo nadležnost RS.

„Mi smo proveli sve potrebne procedure. Projekte tri hidrocentrale, zelena energija nešto što nam se nameće kao obaveza da radimo u narednom periodu. Kad želimo da radimo, onda žele da to ospore isti ti koji nam to nameću. Odlučili smo, vi radite svoj posao, a mi ćemo raditi ono za šta nam je  narod dao mandat, a to je da gradimo, da povezujemo i da nikome ne pravimo nikome štetu. Danas RS ima preko 60 posto proizvodnje iz termoelektrana, moramo taj procenat ubrzano da smanjimo kako ne bismo došli u milost i nemilost onih koji ovaj projekat žele da ospore“, istakao je premijer Srpske.

On je ponovio da je ovo istorijski dan.

„Budite sigurni i upamtite ovaj dan, da je ovo istorija. Danas se nalazimo na istorijskom mjestu i ovo će ući u istorijski datum u odnosima RS i Srbije“, naglasio je Višković.

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je gradnja Hiroelektrane „Buk Bijela“ novi početak u odnosima Srbije i Srpske, ali i cijelog regiona.

„Ovim će Srpska i Srbija pokazati kako se radi u interesu budućih generacija. Ovo nam daje energiju i hrabrost da razmišljamo i o mnogo većim projektima“, poručila je Brnabićeva danas u Foči prije polaganja kamena temeljca za gradnju prve od tri hidroelektrane koja će biti izgrađena u sklopu Hidroenergetskog sistema „Gornja Drina“.

Na ceremoniji upriličenoj povodom polaganja kamena temeljca, Brnabićeva je istakla da su ovaj, ali i mnogi drugi projekti, rezultat rada vlasti Srpske i Srbije od 2014. godine, kada se odnos Beograda i Srbije prema Republici Srpskoj promijenio.

„Tada smo krenuli da ulažemo mnogo više novca u Srpsku, da pomažemo u svim teškim trenucima. Te 2014. godine, Vlada premijera Aleksandra Vučića je imala izuzetnu želju da brzo promeni odnos Srbije prema Srpskoj, da budemo prisutniji ovde, da imamo zajedničke projekte i viziju, koja je ujedno i vizija bolje povezanog i stabilnijeg regiona“, rekla je Brnabićeva.

Prema njenim riječima, projekat „Buk Bijela“ je važan, ali je i samo jedan mali elemenat u tom mozaiku i projekat koji otvara mnoga druga vrata.

„Jedno je kada pomažete projekte lokalne infrastrukture, a sasvim drugo kada imate ovako suštinski i strateški veliki projekat. Onda znate da je sve moguće, onda imate energije i hrabrosti da snivate i mnogo veće snove“, poručila je Brnabićeva.

Brnabićeva je izrazila nadu da će do kraja prvog kvartala 2022. godine biti upriličen najmanje još jedan ovakav događaj, za, kako je navela, najmanje još jedan zajednički projekat, bilo da je riječ o početku izgradnje aerodroma Trebinje ili izgradnje auto-puta od Rače do Bijeljine.

Izgradnju HE „Buk Bijela“ na rijeci Drini finansiraće elektroprivrede Srbije i Srpske u iznosu 220 miliona evra.

U zajedničkom preduzeću HES „Gornja Drina“ preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ imaće udio od 51 odsto, a „Elektroprivreda Republike Srpske“ 49 odsto.

Izgradnjom HE „Buk Bijela“, koja bi trebala da traje pet godina, biće otvoreno novo energetsko poglavlje izgradnje velikih energetskih objekata jer će se nakon ove graditi još dvije hidroelektrane na gornjem toku Drine – „Foča“ i „Paunci“, kao i u Hercegovini HE „Dabar“, te vjetro i solarne elektrane.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se