4.3 C
Zvornik
27. новембра 2022.

Dodik na konferenciji o zaštiti imovine Srba u FBiH

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik učestvovaće danas u Trebinju na konferenciji o zaštiti imovine Srba u Federaciji BiH /FBiH/.

Dodik će na skupu koji organizuje Republička uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIPP/ učestvovati od 9.00 časova, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

U Trebinju je juče počela dvodnevna konferencija o zaštiti imovine Srba u FBiH, a jedan od ciljeva skupa jeste da ljudi na vrijeme i u skladu sa zakonom učestvuju u procesu harmonizacije kako ne bi došlo do gubitka prava na imovinske nepokretnosti.

Na skupu učestvuju predstavnici izvršnih i zakonodavnih organa Srbije i Republike Srpske, Srpske pravoslavne crkve, opština iz FBiH u kojim postoje veće srpske zajednice, kao i grada Trebinja i opština istočne Hercegovine.

Rad konferencije odvija se plenarno i u panelima, najavljeno je ranije iz RUGIPP-a. Skup se završava u 13.00 časova.

Vlada Republike Srpske ranije je zadužila RUGIPP da obezbijedi stručnu pravnu pomoć za 400.000 izbjeglih i raseljenih Srba koji i dalje polažu prava na nepokretnosti kao vlasnici zemlje u FBiH.

Na teritoriji FBiH 1991. godine je živjelo 541.000 Srba, a njih 400.000 i dalje polaže prava na nepokretnostima jer su većim dijelom nosioci prava iz 1991. godine umrli, a iza njih je minimalno dva nasljednika.

Regionalne kancelarije Republičke geodetkse uprave koje pružaju stručnu pravnu pomoć za Srbe u FBiH se nalaze u Mrkonjić Gradu, Banjaluci, Bijeljini, Zvorniku, Istočnom Sarajevu i Nevesinju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se