SvijetVIJESTI

Dio kineske letjelice ide ka Zemlji, ne zna se gdje će pasti

Dio rakete kojom je lansiran prvi kineski modul za svemirsku stanicu Tjanhe pada na Zemlju, a ne zna se na koju lokaciju na planeti bi mogao da padne.

Velika katastrofa preti da se dogodi 8. maja jer jezgro lansirane kineske rakete ide nekontrolisano ka Zemlji, te postoji mogućnost da uđe u atmosferu.

Naime, nakon uspešnog početka sklapanja kineske svemirske stanice i postavljanja u orbitu modula „Tianhe“ 29. aprila raketa „Long March-5B“, odnosno njeno jezgro, je započeo je njen nekontrolisan pad.

Poslije nekoliko bezuspješnih pokušava da se obezbedi njen povratak na zemlju, jezgro rakete dugo 30 metara sada preti da u narednih uđe u atmosferu Zemlje.

Postoji bojazan da, iako njenu površinu čini odsto vodenih površina, da jezgro rakete ipak padne na neko naseljeno poručje. Ona se nekontrolisano kreće i nije moguće predvideti gdje će tačno da padne.

Naučnici smatraju da će veći dio sagorjeti u atnosferi, ali da ipak postoji  realna opasnost da će neki dijelovi rakete preživeti i pasti na Zemlju.

Ovakav događaj ne bi bio izolovan. U  maju 2020. godine već se desila slična situacija, kada je veći dio jezgra iste rakete sagorjelo u atmosferi, ali su neki dijelovi završili u Atlantskom okeanu, ali i na naseljenim mjesta u Obali Slonovače. Tada na sreću nije bilo povrijeđenih, ali je zabilježena velika materijalna šteta.

Neke prognoze govore da će jezgro rakete mase oko 21 tone pasti u subotu 8. maja sa vjerovatnoćom pada dijelova na naseljena područija, a na ovo upozorava američka vlada.

Izvor
mondo
Tagovi
Back to top button
Close
Close