8.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Antitijela ima 40 odsto građana Srpske: „Mnogi prebolovali koronu, a da nisu ni znali da je imaju“

Istraživanje seroprevalencije infekcije virusom korona među populacijom Republike Srpske pokazalo je da više od 40 odsto građana ima antitijela. U prvoj fazi istraživanja je bilo obuhvaćeno oko 2.000 osoba odnosno oko 700 porodica.

Prva faza istraživanja antitijela među populacijom u RS pokazala je da najveći broj građana koji imaju antitijela živi u Prijedoru i Čelincu, oko 40 odsto, potom Prnjavoru 37 odsto, te Banjaluci 29,95 odsto.

Srpska se spremila i za drugu fazu istraživanja koja će biti urađena znatno masovnije i počeće polovinom maja.

Pred početak druge faze, nadležni su uradili istraživanje kakva je seroprevalencija među ljekarima i zdravstvenim radnicima RS.

„Oko 950 ljekara i zdravstvenih radnika domova zdravlja obuhvaćeno je istraživanjem. Rezultati pokazuju da je preko 65 odsto zdravstvenih radnika prokuženo virusom, odnosno da su bili u kontaktu sa virusom ili da su imali virus. Ovo je odličan rezultat, jer se radi o osobama koji su prvi u kontaktu sa virusom, odnosno pacijentima“, rekao je za „večernje novosti“ Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakuleteta u Banjaluci.

On pojašnjava da Srpska definitivno ide prema kolektivnom imunitetu.

„Sada imamo oko 40 odsto populacije sa antitijelima i 65 odsto zdravstvenih radnika. Ovo odlične brojke. Očekujem da druga faza pokaže da preko 50 odsto populacije u RS ima antitijela“, pojašnjava Škrbić.

Prema njegovim riječima, urađene su ankete u populaciji o pridržavanju zdravstvenih preporuka, od nošenja maske do održavanja higijene u doba epidemije.

„Iznenađeni smo rezultatima jer se većina građana pridržava preporuka. Tako da pored nekog gunđanja naši građana, oni se ipak pridržavaju preporuka, što je za svaku pohvalu“, ističe Ranko Škrbić.

On dodaje kako se pokazalo da je mnogo građana prebolovalo koronu, a da nisu ni znali da je imaju.

Istraživanje sprovode medicinski fakulteti u Banjaluci i Foči i Institut za javno zdravstvo RS. Istraživanja se rade u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, a Vlada RS je iz Kompenzacionog fonda RS izdvojila 200.000 maraka za nabavku ELISA analizatora i pratećih instrumenata.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se