23.1 C
Zvornik
23. јул 2024.

„Alumina“ korišćena za iznošenje kapitala iz Republike Srpske i bogaćenje pojedinaca u Litvaniji

Imajući u vidu značaj koji poslovanje privrednog društva „Alumina“ ima za Republiku Srpsku i region, javnosti i pravosudnim institucijama je nužno ukazati i na aktivnosti koje mogu da ugroze dalji razvoj ove fabrike.

Naime, u Litvaniji se već duži vremenski period protiv „Alumine“ vodi spor, u kojem litvanska firma „Baltios Stiklas“ tereti „Aluminu“ za navodni dug od preko 40 miliona KM.

Po već viđenom scenariju, osnov spora leži u transakcijama koje su bivši litvanski vlasnici vršili sami sa sobom, a sve sa ciljem ličnog bogaćenja, pa su tako u jednom danu,  krajem 2011. godine,  kreirali niz fiktivnih ugovora, po kojima je „Ukio banka“ dala kredit od 14,6 miliona evra litvanskoj firmi „Boslita“, da bi „Boslita“ odmah novac preusmjerila svom zavisnom društvu „Baltios Stiklas“, a ovo društvo potom sa „Aluminom“ zaključilo ugovor o opremanju fabirike staklene ambalaže, o čijoj fiktivnosti najbolje govori činjenica da, pošto su zaključili ovaj ugovor, isti su odmah zamijenili sa ugovorom o kreditu. Nakon što su novčana sredstva usmjerena na račune „Alumine“, ista su odmah prebacivana dalje u zemlje poreskih rajeva ili vraćane u Litvaniju licima povezanim sa Vladimirom Romanovim.

Dakle, „Alumina“ je ovdje korištena samo kao sredstvo sa iznošenje kapitala i lična bogaćenja pojedinaca, bez ekonomske koristi za fabriku.

Kao i u drugim postupcima u kojima su štitili interes litvanskih firmi, ova argumentacija nije bila dovoljna litvanskim sudovima, koji sada svojim odlukama nesumnjivo pokušavaju da omoguće naplatu ovog nezakonitog posla.

Sa druge strane, Uprava kriminalističke policije Republike Srpske je još 2013. godine o ovom obavijestila tada Specijalno tužilaštvo RS, ukazujući na krivična djela koja su učinjena od strane tada ovlašćenih lica litvanskog menadžmenta u Zvorniku i Litvaniji. „Alumina“ je takođe i sama podnijela krivičnu prijavu u pogledu ovih pravnih radnji.

Međutim, kao i za drugi kriminal koji je počinjen u Zvorniku i po osnovu kojeg je „Birač“ otišao u stečaj, a sva imovina u fabričkom krugu opterećena, nije bilo utvrđenja krivične odgovornosti.

Menadžment  i zaposleni svakako neće mirno gledati da bilo ko ugrožava „Aluminu“, a svakako ne po osnovu nezakonitih radnji, te u kontinuitetu preduzima adekvatne pravne radnje u cilju zaštite poslovanja i budućnosti fabrike.

Istovremeno, menadžment „Alumine“ traži da institucije pravnog sistema Republike Srpske iniciraju utvrđenje odgovornosti svih onih koji su omogućili da se realizuje ovaj nezakoniti posao iz 2011. godine, te da zabrane bilo koje ugrožavanje imovine „Alumine“ po osnovu potraživanja „Baltios Stiklasa“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se