14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Značaj samopregleda kod žena: Prevencija može očuvati zdravlje

Piše Ljiljana Bugarin

Poslednjih godina se sve više priča o zdravlju žena i važnosti redovnih odlazaka na godišnje kontrole kako bi se sprečila pojava ozbiljnih bolesti. Iako smo stalno okruženi raznim posterima za očuvanje zdravlja, potrebno je posvetiti par minuta dnevno svom telu kako bi se utvrdilo da li postoji neki problem. Svi doktori apeluju kako je rano otkrivanje uvek prva stvar koja je bitna za potpuno izlečenje, te je neophodno ustanoviti razne promene na telu odmah po njihovom nastanku. Redovnim samopregledima žena će bolje upoznati svoje telo i naučiti kako ono funkcioniše te će bolje i jasnije primetiti promene.

pregled

Prevencija raka dojke

Ovo je jedna od stvari za koju je potrebno odvojiti svega par minuta tokom tuširanja, a može da bude od izuzetne važnosti ukoliko se bilo kakva promena primeti na vreme. Nisu sve promene opasne po život i ozbiljne, ali je potrebno otkriti tip promene, kako je do nje došlo i koji su naredni koraci u lečenju. Sve je više žena koje se bore sa raznim tipovima fibroadenoma, promene koja može, a i ne mora da bude ozbiljna. Ove promene se uglavnom prate, ali u pojedinim sučajevima je potrebna i hiruška intervencija kako ne bi došlo do promene u stanju. Rak dojke je nešto čega se većina žena pribojava te je potrebno odvojiti nekoliko minuta dnevno kako bi se obavio samopregled.

uzorak

Pregled grlića materice

Iako je ovo jedan od pregleda koji uglavnom obavlja ginekolog, sve je više žena koje se odlučuju da ovaj pregled obave samostalno. Iako se PAPA test obavlja jednom godišnje, postoji mogućnost da se između dva pregleda uoče promene koje mogu da budu bitne u daljem procesu lečenja. Iako je ova vrsta kontrole uvek neprijatna, žene koje su ovaj pregled obavljale samostalno, navode da su se osećae prijatnije jer su mogle da kontrolišu tok. Tehnika obavljanja pregleda podrazumeva korišćenje osnovnih instrumenata koji se koriste i pažljivo praćenje promena. Iako je ovo jedan od najneprijatnijih pregleda koji predstavlja strah većini žena, ponekad je bolje obaviti ga na vreme kako bi se utvrdilo da li postoji problem koji treba pratiti.

mladež

Mladeži i bradavice

Svaka osoba na telu ima mladeže, samo je pitanje kakvu promenu na telu predstavljaju. Iako  većina mladeža ne predstavlja ozbiljan problem, uvek je bolje proveriti o čemu se radi i biti siguran. Redovne kontrole kako bi se utvrdila promena na koži su od izuzetnog značaja ne samo trenutno jer će vam dermatolog objasniti kako se prati stanje mladeža i kada je potrebno brzo odreagovati. Ukoliko imate mladeže na telu koji menjaju oblik, boju ili veličinu, potrebno je obaviti pregled mladeža kako biste utvrdili uzrok i ozbiljnost ovih promena. Maligni melanom je ozbiljan problem koji se može sprečiti ukoliko se promene otkriju na vreme

promjene

Promene na koži

Sve je veći broj žena koje se bore sa raznim promenama na koži koje ponekad znaju da budu uporne i teško se leče. Seboreja je najčešći uzrok raznih oblika crvenila kože i perutanja koje se može raširiti po celom telu. Pored toga, atopijski dermatitis stvara slične uslove i promene na koži praćene izuzetno neprijatnim osećajem svraba i peckanja. Ova dva stanja su prilično ozbiljna i njihovo lečenje podrazumeva nekoliko faza, u zavisnosti od ozbiljnosti problema i površine koju zahvataju. Potrebno je odreagovati već na prve promena na koži praćene crvenilom jer se vrlo brzo ovaj problem može proširiti celim telom i stvoriti ozbiljne probleme.

Potrebno je podizati svest ženama koje još uvek nemaju običaj da vrše samopreglede. Statistike su nepovoljnije iz godine u godinu i jasan su pokazatelj koliko se ne vodi računa o zdravlju. Svega par minuta dnevno nekome može spasiti život i biti prvi korak ka uspešnom izlečenju. Jedino samopregledima između redovnih kontrola možete reagovati na vreme i utvrditi koje promene na vašem telu su nastale u međuvremenu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se