23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Voćari, pripremite se: Jak mraz večeras i sutra ujutru

tencijalnu opasnost od mraza imamo u cijelom sjevernom pojasu Republike Srpske, izraženije na sjeverozapadu, zapadu  i jugozapadu Krajine, te u srednjem i gornjem toku rijeke Drine, a period najveće opasnosti je noć od 7. na 8. april, do jutra 8.aprila, upozoravaju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Republički hidrometeorološki zavod saopštio je da će sutra ujutro (8.aprila) na zapadu i sjeverozapadu Krajine biti umjerenog mraza, s minimalnom temperaturom vazduha od -5°S do -2°S, dok će u brdovitim predjelima i mrazištima, te sjevernim padinama, ta temperatura biti lokalno i niža.

S obzirom da se pojedine voćne kulture nalaze u fazi početka cvjetanja ili punog cvjetanja, navedeni mraz može da dovede do katastrofalnih šteta, poručuju iz resornog ministarstva.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske još jednom voćarima savjetuje da krenu da se pripremaju za predstojeći mraz, najprije kondicioniranjem biljaka preparatima na bazi aminokiselina i hormona na bazi GA i GA4+7 (kruška), i obezbjeđenjem materijala za zadimljavanje. 

U zasadima koji nemaju antifrost-sisteme niti frost bustere, pripremiti materijal za paljenje vatri. Bolje je više malih vatri nego manje velikih. Broj vatri po 1 hektaru treba biti najmanje 300.

Ukoliko se ne može obezbjediti dovoljan broj vatri, skoncentrisati se na manju površinu. Vatre se mogu postavljati svaki red u cik cak rasporedu na udaljenosti od 10 m ili svaki drugi red na udaljenosti 5-6 m. Ukoliko se vatre postavljaju svaki drugi red, kroz slobodan red se može voziti prazan atomizer samo sa uključenim ventilatorom kako bi se vazduh raspirivao lijevo i desno, pri čemu treba obuhvatiti onu površinu koja omogućava da se kroz isto mjesto prođe najviše svakih 5 minuta, savjetuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Prskanje vodom sa atomizerom u toku mraza ne preporučujemo.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se